Jurnalul National informeaza: Sedinta extraordinara a Parlamentului a inceput. PDL nu vrea anticipate, USL vrea sa intre in greva parlamentara

UPDATE 13:35 - Mircea Geoana l-a invitat pe presedintele Basescu sa vina maine in fata Camerelor reunite ale Parlamentului. "Oricat de mult vom asculta azi discursuri de o parte sau de cealalta, este absolut evident ca cel care personalizeaza Puterea este presedintele Basescu. Masurile de austeritate, demisia domnului Arafat si protestele au pornit de la domnul Basescu. In ultimele zile tace excesiv", a declarat Mircea Geoana in plen.
UPDATE 13:33 - Sedinta extraordinara a Parlamentului a inceput. Si-au anuntat prezenta 341 de parlamentari, din totalul de 465. Din partea Guvernului sunt prezenti premierul Emil Boc, dar si ministrii Internelor, Traian Igas, Educatiei, Daniel Funeriu, Culturii, Kelemen Hunor, Dezvoltarii, Elena Udrea, Transporturilor, Anca Boagiu, Muncii, Sulfina Barbu.
Sedinta este condusa de catre presedintele Senatului, Vasile Blaga.
UPDATE 13:25 - Liderii USL au convenit sa recurga la greva parlamentara, urmare a refuzului coalitiei de guvernare a accepta solicitarile Opozitiei, au declarat, pentru Mediafax, surse din Uniune.
UPDATE 13:02 - Mai multe zeci de persoane se afla la balcoanele din sala de plen. Oamenii vor asista la dezbaterile care vor avea loc, in scurt timp, in Parlament, PDL a solicitat ca un numar de 168 de persoane sa asiste la lucrarile plenului reunit, in conditiile in care la balcoanele din sala de plen exista doar 164 de locuri disponibile.
UPDATE 12:14 - Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu a declarat, inaintea inceperii sesiunii extraordinare a Parlamentului, ca se asteapta la "o dezbatere consistenta" si ca spera "sa nu fie un lung sir de jigniri reciproce". "Vom analiza solutiile pe care le propune Opozitia. "Speram ca mesajul pe care oamenii din strada ni-l transmit sa fie clar inteles de toata lumea. Clasa politica trebuie sa-si gaseasca civilitatea si eficienta. Dincolo de frenezia pe care i-a cuprins pe cei de la USL, trebuie sa ne uitam la Constitutie. Nu putem avea algeri anticipate daca Parlamentul nu este dizolvat. Si, din punct de vedere legal, nu se pot face decat partiale pana la terminarea mandatului actualei legislaturi. Trebuie sa fim rationali. Aud voci exasperate care spun de ce sa mai tinem cont de Constitutie. CCR nu poate valida asemenea alegeri. Solutiile politice nu pot fi decat de natura constitutionala", a spu vicepresedintele PDL.
UPDATE 10:41 - Liderii coalitiei au concluzionat ca nu pot fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate, motivul fiind ca o astfel de procedura, daca ar fi initiata, nu ar putea fi incheiata decat prin luna septembrie, au declarat pentru Mediafa, surse oficiale. Liderii coalitiei guvernamentale s-au intrunit, in aceasta dimineata, in sedinta, pentru a discuta despre pozitia pe care o vor avea la sesiunea extraordinara a Parlamentului care va incepe la ora 13:00.
USL a solicitat organizarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea situatiei actuale a tarii in contextul protestelor din strada. A fost singurul lucru convenit la intalnirea Opozitiei cu reprezentantii Puterii.
Parlamentarii Opozitiei spera sa obtina in aceasta sesiune extraordinara demisia Guvernului Boc, dar si organizarea de alegeri anticipate, in timp ce Puterea doreste ca in Parlament sa se gaseasca solutii pentru detensionarea situatiei din tara. Reuniunea va incepe la ora 13:00, cu un discurs al premierului Emil Boc, urmat de interventii ale parlamentarilor din toate grupurile politice.
Potrivit vicepresedintelui PNL Victor Paul Dobre, sesiunea extraordinara a Parlamentului ar trebui sa consemneze demisia Guvernului: "Asteptarile noastre la sesiunea extraordinara: sa-si dea demisia Guvernul. Pentru ca va trebui. Guvernul asta nu poate sa mai stea. Pai, cum sa stai pe jandarmi. Stiti ca Talleyrand i-a spus odata lui Napoleon: Sire, cu baionetele poti sa faci ce vrei, cu o singura exceptie, nu poti sa stai cu fundul pe ele. Ca atare, sesiunea extraordinara a Parlamentului ar trebui sa consemneze demisia Guvernului".
Un alt reprezentant al opozitiei, vicepresedintele PC, Bogdan Ciuca este de parere ca sesiunea extraordinara a Parlamentului ar putea identifica problemele ce duc la protestele de strada antiprezidentiale si antiguvernamentale. El sustine ca Parlamentul ar putea cere Guvernului anumite masuri pentru rezolvarea problemelor.
"Vom forta sa se voteze in plenul reunit demiterea Guvernului si declansarea de alegeri anticipate. Guvernul poate fi demis oricand de catre Parlament, dar pentru acest lucru trebuie sa voteze si cei de la putere", a afirmat liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Mircea Dusa, care a precizat ca desfasurarea dezbaterii de la sesiunea parlamentara extraordinara va fi una similara celei de la motiuni.
In schimb, reprezentantii Puterii sustin ca sesiunea speciala a Legislativului ar putea reduce tensiunile actuale, iar premierul Emil Boc crede ca este de discutat daca ar trebui sa se declanseze alegerile anticipate cu doua luni mai repede decat sunt programate.
Liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, preciza ca sesiunea extraordinara a Parlamentului poate sa detensioneze situatia din tara, cu conditia ca opozitia sa nu se cramponeze doar de demisia Guvernului.