AGERPRES: Biroul Permanent al Senatului a convocat sesiune extraordinara pentru revocarea lui Vasile Blaga

Biroul Permanent al Senatului a decis convocarea, pentru marti, de la ora 17,00, a sedintei extraordinare a Camerei superioare a Parlamentului in care se va discuta revocarea din functie a presedintelui forului, Vasile Blaga, si numirea unui alt presedinte, a declarat Ion Chelaru, vicepresedinte al Senatului.
El a spus ca decizia de convocare a sedintei in care ar urma sa fie revocat presedintele Senatului a fost aprobata de sapte din cei 11 membri ai Biroului Permanent ai Senatului.
"Sesiunea extraordinara de marti va avea doua puncte pe ordinea de zi - revocarea presedintelui Senatului si numirea noului presedinte", a precizat Chelaru.
El a mai spus ca decizia Biroului Permanent nu va merge la Comisia juridica si ca, dupa publicarea in Monitorul Oficial, va fi convocat un alt Birou Permanent al Senatului, la ora 16,40, care va aproba ordinea de zi cu cele doua puncte pentru plen.
"Decizia Biroului Permanent a si plecat la Monitorul Oficial", a spus Chelaru.
"In conformitate cu jurisprudenta sa, constanta din 1992 si pana in prezent Curtea Constitutionala a statuat ca presedintele Senatului in exercitarea functiei trebuie sa fie neutru din punct de vedere politic, intrucat acesta nu poate reprezenta pozitia politica si interesele unui partid politic, ci reprezinta Senatul in integralitatea sa. De asemenea, prin aceeasi jurisprudenta, Curtea Constitutionala considera ca statutul presedintelui Senatului, distinct de statutul celorlalti membri ai Biroului Permanent, implica un plus de exigenta in ceea ce priveste actele care privesc acest statut, iar posibilitatea unui partid politic de a dispune in mod exclusiv si in orice conditii cu privire la aceasta institutie, pe tot parcursul mandatului unei Camere a Parlamentului, nu este compatibila cu aceasta exigenta impusa de dispozitiile articolului 64 din Constitutie, interpretat in corelatie si in concordanta cu principiile statului de drept prevazuta de art. 1 din Legea fundamentala", se arata in cererea privind convocarea sesiunii extraordinare a Senatului.
Potrivit sursei citate, presedintele camerei superioare, Vasile Blaga, "a abdicat de la acest rol constitutional utilizand institutia presedintelui Senatului in scopul realizarii exclusive a obiectivelor impuse de partidul politic din care face parte".
"Lipsa sustinerii de catre o majoritate in Senat a determinat o actiune discretionara din partea acestuia. In acest context, consideram ca incetarea exercitarii functiei de presedinte a Senatului de catre Vasile Blaga este o consecinta juridica a unor negocieri politice, compuneri si recompuneri de forte politice", se mai arata in cerere.
Totodata, semnatarii cererii considera ca numai poate exercita atributiile in deplina impartialitate si ca este necesara revocarea acestuia si pe cale de consecinta alegerea unui nou presedinte al Senatului.