Inpolitics informeaza ca presedintele Traian Basescu a cerut in intalnirea cu parlamentarii PD-L la care au participat si premierul, si o serie de ministri, ca demnitarii care sunt actionari la diverse societati sa renunte la afaceri, au declarat surse participante la discutii.
"Presedintele ne-a cerut sa renuntam la afaceri. Mai exact, el se referea in special demnitarii numiti in functii. Ne-a spus ca nu este corect sa fii numit in functie si sa profiti de pe urma acestea in favoarea propriilor afaceri", a declarat unul dintre participanti, citat de Mediafax.
Faptul ca cea care a pus, prima, pe tapet aceasta varianta a fost Elena Udrea demonstreaza ca nu e vorba de o rabufnire de moment a presedintelui, ci de un plan minutios, prin care s-ar putea urmari debarcarea din guvern si de la virful PD-L a unor lideri precum Berceanu, Blaga, Videanu s.a.m.d.
Inpolitics afirma ca ideea presedintelui va impinge PD-L spre stanga, pe de-o parte, iar pe de alta va da puternic apa la moara PSD, din motive pe care le vom expune mai jos.
Concret, in martie 2006, liderul PSD, Mircea Geoana, a insarcinat mai multi grei ai partidului, precum Titus Corlatean, Constantin Nita ori Eugen Nicolicea cu elaborarea unui proiect de lege menit sa separe afacerile de politica si sa oblige toti demnitarii, inclusiv cei din administratia locala, sa-si declare integral afacerile si sa cedeze controlul direct al acestora catre specialisti independenti. Demnitarii si alesii locali urmau sa aleaga in 90 de zile intre a preda afacerile unui administrator independent si pierderea mandatului. Legea, de inspiratie occidentala, prevedea si pedepse aspre, de pina la cinci ani de inchisoare pentru incalcarea prevederilor sale.
Ce s-a intamplat ulterior dezvaluie Inpolitics, azi, unul dintre initiatori, Titus Corlatean: "Inca de la elaborarea proiectului am constatat ca nu exista nicio deschidere din partea colegilor de la PNL si PD, aflati pe atunci la putere si care detineau majoritatea in Parlament, nu voiau sa auda de asemenea idee. Numai ca s-a intimplat si altceva, care ne-a luat cu totul prin surprindere: initiativa noastra a fost, efectiv, desfiintata nu atat de politicienii puterii, ciat de lideri ai societatii civile - nume extrem de sonore - apropiati ai aliantei D.A., care au facut proiectul praf in numele dreptului la proprietate samd. Tin minte ca am fost atat de descurajati de reactia ONG-urilor incat nici nu am mai depus proiectul la Parlament. Dar el exista, inca, si voi ridica la prima sedinta a conducerii PSD problema depunerii sale, cu patru ani intarziere, pentru ca descoperim, iata, ca avem sustinerea presedintelui si, implicit a colegilor de la PD-L" afirma liderul social-democrat, nu fara o doza de ironie in glas.
Inpolitics observa ca, dincolo de ineditul situatiei - modul in care Basescu forteaza curatirea unui partid de dreapta cu initiativele unui partid de stanga - trebuie spus ca in PD-L nemultumirile cresc vertiginos. Conform ultimelor informatii care se vehiculeaza, ideea lansata de Udrea era cunoscuta la varful partidului de cel putin o saptamana, iar in cadrul discutiilor pe care le-a generat in interior, mai multi grei ai partidului ar fi amenintat cu anumite "repozitionari" politice, sugerand chiar plecarea din partid. Surse pedeliste afirma ca, in cursul saptamanii viitoare ar putea aparea primele lovituri de teatru in acest sens, conchide Inpolitics.