Plenul Senatului a respins, miercuri, cererea Presedintelui Romaniei de reexaminare a legii prin care este aplicata o cota a TVA de 5 % pentru alimentele de baza. Pentru respingerea cererii de reexaminare au votat 53 de senatori ai opozitiei USL (PNL si PSD), iar impotriva 46 de senatori din coalitia care sustine guvernul (PDL,UDMR, UNPR); un senator independent s-a abtinut.
Astfel, in conformitate cu propunerea legislativa pe care presedintele o va promulga, daca si Camera Deputatilor respinge cererea de reexaminare, cota redusa, de 5 %, se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea de paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar, precum si pentru livrarea locuintelor. Livrarea locuintelor este considerata, in propunerea legislativa, parte a politicii sociale. In aceeasi categorie, intra si terenul pe care este construita locuinta si include amprenta la sol a locuintei.
Cererea de reexaminare argumenta faptul ca "in contextul economic actual, aplicarea unei cote reduse a TVA pentru produsele de baza ar conduce la scaderea semnificativa a incasarilor bugetare si la majorarea deficitului bugetar. S-ar ajunge la imposibilitatea mentinerii deficitului in tintele asumate, de 6,8% pentru anul 2010 si de 4,4% pentru 2011".