Mihaela Zarnescu publica in "Monitorul de Vaslui" articolul "Inca trei legi in dreptul senatorului Doina Silistru", pe care il puteti citi in continuare.
Senatorul PSD de Vaslui Doina Silistru si-a mai trecut trei legi, la doua dintre acestea fiind initiator principal iar la una, coautor. Desi toate trei au fost votate marti, 19 octombrie, in ziua marii "derute" a PDL-ului, Doina Silistru nu crede ca la mijloc a fost vorba de noroc. De mentionat ca parlamentarul vasluian este coautor chiar la proiectul de lege care le da atatea batai de cap democrat-liberalilor si care a dus la scaderea la 5% a TVA pentru produsele alimentare de baza.
Martea neagra a pedelistilor a fost cu noroc pentru senatorul PSD de Vaslui Doina Silistru. Si-a mai trecut trei legi, la doua dintre acestea fiind initiator iar la una, coautor.
Proiectul de lege 559/2009 pentru modificarea anexelor nr. 2 si 3 la Legea nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate in Romania aduce o serie de clarificari in domeniul cadastrului si publicitatii imobiliare.
Sunt specificate toate profesiile care pot desfasura activitati in acest domeniu. De mentionat ca in fosta lege era nominalizat doar Ordinul geodezilor, care din 2008 nu mai exista pentru ca legea de constituire a acestuia a fost declarata ca fiind neconstitutionala.
Al doilea proiect de lege la care senatorul Doina Silistru a fost initiator principal completeaza Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarii semintelor si a materialului saditor, precum si inregistrarea soiurilor de plante. "Am adus, astfel, legislatia din Romania la nivelul celei din Uniunea Europeana, incurajandu-i pe producatorii de seminte, pe cei care creeaza soiuri din diferite specii, dar si pe producatori, sa le foloseasca. De asemenea, se doreste ca brevetarea soiurilor de plante sa fie realizata de ISTIS (Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor, n.r.), acest fiind singurul institut care executa toate lucrarile de verificare a noilor creatii vegetale la nivel european", a precizat Doina Silistru. In sfarsit, al treilea proiect de lege (243/2010), la care senatorul vasluian este doar coautor, a vizat modificarea partii introductive a alin. (2) al art. 140 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Altfel spus, legea prin care TVA la produsele alimentare de baza este micsorat la 5%, care le da atat de multe dureri de cap reprezentantilor puterii. "In conformitate cu legislatia europeana, si in Romania pot fi utilizate doua - trei cote reduse la TVA, dar care nu pot fi mai mici de 5%. De altfel, in majoritatea statelor din Uniunea Europeana, inclusiv in cele care au aderat inaintea noastra, exista practica cotei reduse la TVA pentru o parte din alimente.
Mai mult, in baza unei directive a CE, multe state au TVA chiar mai mica, intre 0 si 5%. Intra aici tari ca Italia, Irlanda, Spania, Luxemburg, Cehia sau Polonia. Nu cred ca un italian sau un ceh traieste mai prost decat traieste un roman, ba dimpotriva. Au venituri mai mari iar mancarea costa mai putin. La noi, e invers: veniturile s-au diminuat atat de mult, incat si alimentele de baza tind sa devina un lux. Din acest punct de vedere, reducerea TVA la paine, carne, lapte, ulei sau zahar se impunea inca de acum cativa ani. E bine ca s-a redus acum, chiar daca in conditii nu foarte fericite, si ar fi si mai bine daca nu s-ar mai incerca revenirea asupra acestei cote", a mai spus Doina Silistru.