La dezbaterea motiunii PSD "Guvernanti, opriti umilirea pensionarilor si militarilor romani", senatorul Valer Marian a avut o interventie intitulata "Opreste-te, domnule Oprea! Sus mainile, domnule ministru al Apararii!". Puteti citi in continuare textul declaratiei.
'Imi cer scuze, fata de colegii senatori si fata de distinsii invitati de la balcon (generali si alti ofiteri in rezerva - n.n.), ca nu voi folosi si apelativul "domnule general", chiar daca v-au cazut patru stele pe umar, chiar daca aveti pieptul plin de decoratii, chiar daca aveti CV-ul plin de doctorate in stiinte juridice si militare, intrucat, pe de o parte, dupa stiinta mea, ca militar activ nu ati condus nici macar un pluton, iar, pe de alta parte, as savarsi o impietate la adresa unor personalitati ilustre ce au obtinut pe merit acest grad militar suprem, de la Hanibal, Cezar si Napoleon Bonaparte, pana la marii si bravii nostri generali Eremia Grigorescu, Constantin Prezan, Alexandru Averescu si altii, care n-au astazi nici macar dreptul postum sa le pomenim numele si renumele.
Domnule ministru Oprea, am aflat azi-dimineata pe cursa de avion Baia Mare - Bucuresti ca sambata nu v-au raspuns la apelul de seara 6 din cei 30 de parlamentari declarati independenti, adica o cincime din efectiv, faptul fiindu-mi confirmat de doi dintre acestia, ambii fosti deputati PSD de Maramures. Stiti de ce n-au raspuns la apel? Pentru ca afirma ca i-ati mintit, sub sloganul demagogic al servirii interesului national, ca le dati functii in institutii deconcentrate, ca le dati bani pentru colegiile lor, ca le rezolvati anumite probleme personale, dar nu le-ati dat nici macar uniformele promise.
Am facut aceasta paranteza pentru ca ati facut o practica din minciuna si demagogie, pentru ca i-ati mintit in fata atat pe militarii pensionari cat si pe noi, pe parlamentari.
Domnule ministru, in data de 22 februarie, v-am adresat prima interpelare parlamentara pe tema pensiilor militare, prin care v-am solicitat sa-mi comunicati care este pozitia oficiala a Ministerului Apararii Nationale si a Marelui Stat Major General in problema pensiilor militare, precum si care este numarul pensionarilor militari ce vor fi afectati de Legea privind sistemul unitar de pensii publice si ce suma se economiseste la bugetul national prin reducerea pensiilor militarilor.
In data de 23 martie, mi-ati transmis un raspuns prin care mi-ati comunicat doua aspecte deosebit de importante.
Primul, va citez: "Prin dobandirea calitatii de stat membru al Uniunii Europene, Romania si-a asumat, de la data de 1 ianuarie 2007, obligatia de a transpune acquis-ul comunitar, inclusiv in ceea ce priveste sistemul pensiilor militare de stat. Ca urmare a consultarilor bilaterale, desfasurate intre expertii Comisiei Europene si reprezentantii institutiilor romane care se incadreaza in sistemele de pensii ocupationale, a rezultat caracterul imperativ al modificarii legislatiei incidente. Astfel a fost emisa Ordonanta de urgenta nr. 77/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, precum si pentru modificarea Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, aprobata prin Legea nr. 14/2008. In majoritatea statelor membre NATO si UE, cat si in alte state, principiile si metodologia privind stabilirea pensiilor militare prezinta particularitati distincte fata de cel al pensiilor din sistemul public, fiind reglementate prin legi separate sau printr-un capitol independent, cuprins formal intr-o singura lege impreuna cu pensiile civile."
Din acest raspuns rezulta ca Romania s-a conformat aquis-ului comunitar cat si legislatiei nord-atlantice.
Al doilea, va citez: ."La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin programul asigurat de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, au fost efectuate simulari pentru determinarea cuantumului pensiei in cazul aplicarii metodei de calcul a pensiilor conform noilor legi. Pentru toate situatiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor obtinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins intre 19% si 69% fata de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislatii. In consecinta, apreciem ca vor fi afectate toate pensiile aflate in plata, cat si cele ce urmeaza a fi stabilite dupa intrarea in vigoare a noii legi".
Dupa ce a devenit public raspunsul la interpelarea mea, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Mihai Seitan, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, si inclusiv premierul Emil Boc au catalogat informatia potrivit careia pensiile militarilor ar putea scadea cu pana la 69% drept "o dezinformare nefericita si nefondata" sau o "concluzie falsa", pana ce acest raspuns a ajuns pe ecranele televiziunilor, dupa care au declarat ca simularile au aratat ca majoritatea pensiilor militarilor nu vor scadea, in aceasta situatie putand ajunge doar persoanele care au pensii mai mari de 3.000 de lei, insa diminuarea nu poate fi de 69% in niciun caz. In aceeasi zi, dupa aceste declaratii, Ministerul Apararii Nationale a precizat, printr-un comunicat, ca ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, "nu a propus si si nu va sustine niciodata diminuarea pensiilor militare", ci face demersuri pentru identificarea modalitatilor in vederea mentinerii drepturilor pensionarilor militari si dupa adoptarea noii legi.
Dupa doua zile, conform unui comunicat remis presei de Sindicatul Militarilor, in cursul unei intalniri, pe care a avut-o in ziua respectiva la Complexul Militar Haiducul, cu conducerile tuturor structurilor asociative ale militarilor in rezerva si retragere din intregul sistem national de aparare, ministrul Apararii Nationale a reafirmat faptul ca daca actualul proiect de lege va trece neamendat in favoarea tuturor categoriilor de militari, domnia sa isi va da demisia.
In data de 19 aprilie, folosind demagogic juramantul militar, ati facut urmatoarele afirmatii in aula Senatului, in fata noastra:
I. "Jur credinta patriei mele, Romania, /Jur sa-mi apar tara chiar cu pretul vietii, / Jur sa respect Constitutia, legile tarii si regulamentele militare./ Asa sa-mi ajute Dumnezeu!/ Domnule presedinte, domnilor senatori, stimati colegi,/ Acesta este juramantul militar si acesta este punctul de plecare al oricarei dezbateri referitoare la salariile, pensiile si drepturile celor care fac parte din Armata Romana".
II. "Sustin aceasta lege, dar, in egala masura, sustin imbunatatirea ei prin amendamentele menite sa asigure recompensarea justa a cadrelor militare si a tuturor pensionarilor din sistemul de siguranta nationala - Politie, Jandarmerie, SRI, SIE si SPP. Pentru Armata, o lege stramba este mai grea decat un razboi drept. Prin urmare, nu pot fi de acord cu nicio masura care duce la scaderea pensiilor militare si ale celor din sistemul de siguranta nationala".
III. "Poate ca ar fi fost mai comod pentru mine sa inchid ochii si sa las ca aceasta lege sa-si urmeze cursul in forma in care a venit de la Guvern. Dar inainte de a fi om politic, am fost educat de Armata Romana si am o datorie de onoare fata de camarazii mei. Vreau sa spun in fata dumneavoastra si in fata intregii opinii publice ca imi voi duce pana la capat aceasta datorie. Ii voi apara pe militari indiferent de consecintele politice si voi lupta cu toate fortele pentru ca toti cei din sistemul de aparare sa aiba in societatea noastra statutul pe care il merita".
Ce ati facut concret, domnule ministru al Apararii Nationale, dincolo de aceste vorbe sforaitoare, pentru indeplinirea juramantului si a angajamentului luate in fata Senatului si a militarilor pensionari?
In sedinta Guvernului Boc, in care a fost adoptat proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice ati votat pentru pocnind din calcaie, fara sa obiectati si fara sa va deziceti de prevederile privind pensiile militare.
In Comisia pentru munca, familie si protectie sociala de la Senat, subalternii dumneavoastra politici nu numai ca nu au venit cu amendamente favorabile militarilor pensionari, dar au si votat impotriva amendamentelor formulate in favoarea acestora de senatorii PSD.
Iar, culmea ipocrizei, in sedinta de plen a Senatului de saptamana trecuta, respectiv in sedinta de miercuri, 28 aprilie, senatorii independenti au votat din nou impotriva amendamentelor propuse de PSD in favoarea militarilor pensionari.
Inclusiv in alocutiunea dumneavoastra de astazi nu ati rostit clar si raspicat, domnule ministru, ca veti vota ca parlamentar amendamentele formulate in favoarea pensionarilor militari. Va solicit sa ne prezentati acum si aici amendamentele senatorilor independenti la care ati facut referire in alocutiunea de astazi.
Este o distanta prea mare si periculoasa intre vorbe si fapte, domnule ministru! Opreste-te, domnule Oprea! Dati jos minciuna si demagogia din pod, domnule ministru al Apararii! Ridicati mainile si demisionati! Plecati la timp intrucat nu numai militarii in rezerva si in retragere sunt nemultumiti, ci si militarii activi mocnesc in cazarmi la gandul ca, dupa privatiunile si sacrificiile vietii de militar, nu vor avea parte de o batranete demna, decenta si linistita. Opriti-va si intoarceti-va la dreapta, de unde primiti comenzile politice fara cracnire.'