Senatorul VALER MARIAN l-a interpelat pe ministrul Administratiei Si Internelor, Gabriel Berca. Obiectul interpelarii: Conduita, avansarea si promovarea comisarului sef Parasca Teofil
Ofiterul de politie Teofil Parasca a activat in cadrul Serviciului de Paza si Ordine Publica din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Arad pana in data de 1 aprilie 2011, cand a fost promovat de ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, in baza unui examen nelegal, organizat discret si formal, la care a fost candidat unic, loctiitor al sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Satu Mare. A fost transferat de la Arad la Satu Mare dupa ce, in perioada decembrie 2010 - martie 2011, am facut mai multe declaratii si interpelari in Senat cu privire la trecutul scolar si bisnitar al ministrului Igas, dar si la adresa primului adjunct al acestuia, chestorul Ioan Dascalu, si a directorului Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (serviciul secret al MAI), Cristian Gheorghe Latcau. Principala sa misiune la Satu Mare a fost urmarirea mea si a apropiatilor mei inclusiv politici (vicepresedinti, primari, consilieri judeteni s.a.), in scopul destructurarii PSD. In cursul lunii septembrie 2011, comisarul Parasca a fost transferat la Ministerul Administratiei si Internelor ca negociator intre sindicatele politistilor si ministerul condus de promotorul si protectorul sau Traian Igas. La 1 decembrie 2011, cu ocazia Zilei Nationale, comisarul Teofil Parasca a fost avansat la exceptional comisar sef, fara sa se stie pentru ce merite eroice, iar dupa cateva zile a fost promovat sef interimar al Inspectoratului de Politie al Judetului Giurgiu.
Conform unor politisti si parlamentari din judetul Arad, comisarul Parasca si anumiti sefi din Inspectoratul Judetean de Politie nu au luat masurile procedurale necesare pentru prinderea in flagrant delict de luare de mita a primarului municipiului Arad, Gheorghe Falca, in cazul supermarketului Total Alfa. Concret, in anul 2006, politistii Teofil Parasca, lucrator la Serviciul de Paza si Ordine Publica, Pavel Halmagean, lucrator la SIPI Arad, si Nicolae Batran, seful Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economico - Financiare, au detinut informatii ca primarul Gheorghe Falca urma sa primeasca de la un om de afaceri suma de 50 000 euro pentru atribuirea unui teren pentru construirea supermarketului Total Alfa din Arad. In loc sa sesizeze Parchetul competent pentru organizarea procedurii flagrante de luare de mita, politistii l-au avertizat pe seful Inspectoratului de Politie al Judetului Arad, Ioan Dascalu, care l-a avertizat pe primarul Falca. Astfel se explica ca, dupa ce grupul de la Arad (Falca - Seculici - Blejnar) l-a promovat ministru al Administratiei si Internelor pe Traian Igas, Ioan Dascalu a fost promovat prim-adjunct al acestuia, cu rang de secretar de stat (sef al Departamentului de Siguranta si Ordine Publica din MAI), Teofil Parasca a fost promovat loctiitor al sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Satu Mare si apoi sef interimar al Inspectoratului de Politie al Judetului Giurgiu, Nicolae Batran a fost promovat sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Arad, iar Pavel Halmagean a fost promovat sef al Serviciului de filaj din Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna.
Comisarul sef de politie Teofil Parasca este suspectat de fosti sefi si subalterni de schizofrenie, datorita manifestarilor teribiliste si violente pe care le-a avut in toata cariera sa (pentru care este etichetat drept "un apucat"), care s-au inmultit si agravat dupa ce a fost in misiune in Kosovo, unde a fost coleg de stagiu si de camera cu chestorul Ioan Dascalu, recent eliberat din functia de prim-adjunct al ministrului de Interne. In lunile in care a activat la Satu Mare, mai multi politisti si cetateni au remarcat conduita violenta a politistului Parasca. Astfel, mai ales dupa ce consuma bauturi alcoolice, avea obiceiul sa se imbrace in costumatia politistilor mascati (SPIR) si sa iasa de unul singur, indeosebi noaptea, inarmat cu doua sau chiar trei pistoale (unul subsuoara, unul la brau si unul la genunchi), in municipiul Satu Mare sau in alte zone din judet, unde oprea autoturisme sau grupuri de cetateni, carora li se adresa provocator, cu cel putin o mana pe arma. In sediul Inspectoratului Judetean de Politie avea obiceiul sa strige, sa-si certe si sa-si ameninte subalternii, dar si sa-l sfideze si sa-l submineze pe seful inspectoratului, prin afirmatii tendentioase in prezenta unor subalterni sau prin plecari intempestive din sedinte de colectiv. Cea mai violenta manifestare a avut-o la o reuniune (terminata cu petrecere) cu ofiteri si subofiteri de politie la cabana piscicola din satul Bercu Nou comuna Micula unde, aflandu-se in stare de ebrietate, fara nici un motiv, a folosit un pistol cu socuri electrice impotriva sefului de post din localitate, pe care l-a doborat la podea, fiind necesara interventia unor subofiteri pentru a fi imobilizat si dezarmat. Politistul Parasca a fost remarcat si pentru manifestarile sale de imoralitate, avand obiceiul, indeosebi cand avea musafiri din Corpul de control al ministrului de Interne si ajungea cu acestia in stare de ebrietate, sa sune prostituate din Arad, carora le solicita sa vina rapid, in maximum trei ore, la Satu Mare si sa-si faca preludiul manual pe drum (existand doua semnalari in acest sens).
Cea mai grava acuzatie la adresa politistului Teofil Parasca priveste activitatile de politie politica realizate de acesta la Satu Mare impotriva principalilor reprezentanti locali ai PSD, inclusiv declansarea abuziva de cercetari la adresa parlamentarilor PSD din judetul Satu Mare, senatorul Valer Marian si deputatul Gheorghe Ciocan, in conditiile in care parlamentarii pot fi cercetati penal doar de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In acest scop, Parasca, a solicitat si a cules informatii de la fosti si actuali politisti sau sefi de institutii publice, convocand la sediul Inspectoratului Judetean de Politie sau in alte locatii inclusiv trei fosti sefi ai IPJ Satu Mare (comisarii sefi Molnar Alexandru, Tibil Ioan, Taut Liviu), doi fosti sefi ai Directiei SRI Satu Mare (coloneii Vasile Ionel si Ioan Mirghis) si un fost sef al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (chestorul Vasile Ciocan). In acelasi scop, Parasca a convocat in diverse locatii, ca restaurantul Tei, cabana piscicola de la Bercu Nou, crame din Orasu Nou Vii, Ardud, Carei s.a., ofiteri de politie cu functii, sefi de post, oameni de afaceri si alti cetateni, carora le-a solicitat informatii despre parlamentarii, primarii, consilierii judeteni si alti fruntasi din PSD Satu Mare. De altfel, acest Parasca avea obiceiul sa se laude ca le-a facut dosar parlamentarilor PSD Valer Marian si Gheorghe Ciocan, precum si unor primari PSD, cum ar fi cei din comunele Cehal, Racsa, Calinesti Oas s.a. Comisarul Parasca a comis un act grav si evident de politie politica prin amenintarea si santajarea fostului ziarist Dorin Prunila, in perioada cand acesta s-a aflat in Arestul IPJ Satu Mare, cand i-a solicitat informatii despre senatorul Valer Marian si despre ziarul Gazeta de Nord -Vest, fapt descris de acesta intr-o scrisoare transmisa subsemnatului din arest (pe care o atasez in copie la interpelare).
Sub aspect profesional si managerial, comisarul Parasca nu s-a remarcat cu nimic deosebit in timpul activitatii desfasurate in cadrul IPJ Satu Mare, dovedind deficiente de pregatire indeosebi in instrumentarea unor dosare penale, motiv pentru care avansarea sa la exceptional a provocat stupefactie. Nici in calitate de sef al IPJ Giurgiu nu s-a remarcat pe plan profesional sau managerial, dovedindu-si valoarea la concursul sustinut pentru functia de sef al IPJ Giurgiu, organizat dupa demiterea din functia de ministru de Interne a promotorului si protectorului sau Traian Igas, la care a obtinut formidabila medie... 2 (doi).
Cu toate ca v-am semnalat majoritatea acestor aspecte referitoare la comisarul sef Teofil Parasca, in declaratia de presa prezentata in data de 8.03.2012, avand titlul "Afara cu violentii, autistii, coruptii si analfabetii din MAI!", si in interpelarea depusa in data de 20.02.2012, avand ca obiect: "Nerespectarea criteriilor de numire in functii de conducere si implicarea unor structuri ale MAI in activitati de politie politica", solicitandu-va inclusiv expertizarea psihiatrica a politistului, nu mi-ati comuniat nici un raspuns. Printr-un ordin pe care l-ati emis saptamana trecuta, ati dispus incetarea delegarii comisarului sef Teofil Parasca in functia de sef al IPJ Giurgiu si revenirea sa in functia de loctiitor a sefului IPJ Satu Mare, in care s-a remarcat prin activitati de politie politica.
In opinia mea, politistul Parasca reprezinta un pericol public grav, comparabil cu ex-politistul Gheorghe Vladan, care a provocat recent, cu arma din dotare, atentatul sangeros din centul Capitalei. Pentru a va convinge, atasez la interpelarea mea si o fotografie a politistului Parasca si va recomand sa deschideti tratatul de criminologe al fondatorului acestei stiinte, Cesare Lombroso.
Pentru considerentele expuse, va solicit, domnule ministru, sa dispuneti de urgenta suspendarea comisarului sef Teofil Parasca din functia de loctiitor a sefului IPJ Satu Mare, precum si expertizarea psihiatrica si cercetarea disciplinara a susnumitului, in cursul careia sa fie verificate faptele semnalate si respectarea conditiilor de promovare in functie si de avansare in grad. Totodata, va solicit sa sesizati Parchetul competent sub aspectul infractiunilor de favorizarea infractorului (referitor la favorizarea primarului municipiului Arad) si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (referitor la cercetarea abuziva a parlamentarilor PSD de Satu Mare). Sunt sigur ca, dupa verificarile de vigoare, veti lua masura cea mai rationala si necesara: excluderea comisarului sef Teofil Parasca din corpul politistilor.