Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a afirmat ca modul in care s-au comportat presedintele ANI, Catalin Macovei, si secretarul general, Horia Georgescu, la sedinta comisiilor juridica si pentru drepturile omului privind legea ANI impune demiterea lor imediata.
Gyorgy Frunda a spus, in plenul Senatului, ca lipsa de respect pe care au aratat-o Catalin Macovei si Horia Georgescu fata de o institutie importanta a statului roman impune eliberarea lor din functiile pe care le detin in cadrul Agentiei Nationale de Integritate.
"Cred, sunt convins ca dupa comportamentul de ieri al celor doi functionari exista o singura masura: sa fie demisi. Nu maine, azi. Acesti oameni trebuie demisi daca vreti ca in aceasta tara sa avem autoritatea institutiilor in care sa nu stim de frica superiorului, dar de respectul legii, atunci acesti oameni trebuie demisi", a spus senatorul UDMR.
Senatorul UDMR a replicat si acuzelor de mistificare pe care i le-a adus ministrul de Justitie, Catalin Predoiu, pe marginea prevederilor legii ANI. "Mi-aduc aminte de anii 2000. Au fost situatii in care am fost sunat seara de un prim-ministru si mi s-a cerut sa ma duc la Bruxelles sa pledez cauza Romaniei in fata PPE (...) Am mers si am pledat pentru Romania si va refuz categoric procesul de intentie pe care mi-l faceti ca nu respectam interesul national. Poate il vedem altfel. Interesul national este statul de drept, nu statul de compromis, statul in picioare cu coloana dreapta, nu statul in genunchi in fata UE", a apreciat Frunda.
Frunda a tinut sa precizeze in fata plenului ca decizia Curtii Constitutionale referitoare la constitutionalitatea comisiilor de verificare a averilor a fost data in 1997 cand ANI nu exista, iar comisiile aveau atributii apreciabil mai restranse.
Dupa discursul lui Frunda, presedintele Senatului Mircea Geoana l-a invitat pe senatorul UDMR sa intreprinda un demers oficial prin care sa ceara sanctionarea lui Catalin Macovei si Alexandru Georgescu, daca socoteste ca acestia au avut un comportament inadecvat in relatia cu Senatul.
Potrivit legii ANI, Agentia este condusa de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, numiti in functie de catre Senat, pe baza de concurs sau examen, dupa caz, la propunerea Consiliului National de Integritate. Presedintele si vicepresedintele Agentiei sunt numiti in functie de catre Senat, pentru un mandat de 4 ani, care nu poate fi reinnoit.
Senatorii au votat forma finala a legii, din care au eliminat comisia speciala care functiona pe langa ANI si care realiza efectiv verificarea averilor. Presedintele Traian Basescu a respins o data legea, iar acum e obligat sa o promulge.