Unii parlamentari PDL din Comisiile de politica externa ameninta ca nu vor ratifica o modificare a Tratatului de la Lisabona care permite Germaniei sa mentina cei 3 eurodeputati in plus decat numarul stabilit deja, ca replica la scrisoarea ministrilor de interne german si francez care cereau explicit amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Contactat de HotNews.ro, presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean a explicat situatia ratificarii protocolului si a declarat ca este o chestiune "de principiu" ca statele mari sa nu beneficieze de derogari, ca o eventuala neratificare ar crea un disconfort politic intre Germania si Romania, insa crede ca Parlamentul Romaniei nu va respinge acest protocol.
Senatorul Corlatean precizeaza ca la comisiile reunite Camera - Senat au avut loc aceste discutii in decembrie. Au fost discutii destul de infierbantate. A existat o majoritate a celor doua comisii care au dorit sa adopte o pozitie ceva mai intransigenta fata de solicitarea Germaniei de a obtine o derogare. Cu o anumita motivatie care de principiu este corecta. Atata vreme cat avem un set de reguli la nivel european si se solicita tuturor statelor membre, indiferent de rang, de putere, de data intrarii in UE, sa respecte aceste reguli, inclusiv statele mici... Aparitia unor solicitari de derogari de la reguli formulata in cazul asta de Germania, un stat mare al UE.... Asta e chestiunea de principiu si e corecta observatia: de ce se doreste o derogare in cazul unora mai mari, iar in cazul celor mici exista o exigenta sporita, mergand pana la criterii suplimentare.
Pe fundalul asta s-a adaugat o reactie emotionala si o opozitie destul de dura a unei majoritati a membrilor plecand de la scrisoarea celor doi ministri de interne, francez si german. In contextul respectiv eu le-am propus colegilor sa analizam situatia mai la rece si amanarea pentru inceputul lunii februarie cand reluam sesiunea parlamentara.
Din punct de vedere juridic, in mod normal, daca protocolul nu este aprobat, Germania, formal vorbind, nu poate obtine o derogare si atunci sunt aplicate prevederile Tratatului de la Lisabona, adica 3 din europarlamentarii germani nu mai au o baza juridica sa functioneze. In practica este mai complicat pentru ca aceasta situatie specifica nu a fost prevazuta (...) Nu exista o situatie foarte stricta de a le inceta mandatele.
Din punct de vedere politic sunt consecinte. Sunt de parere ca trebuie bine cantarit, nu e o miza uriasa trei mandate de europarlamentar. Eu cred ca ratiunea politica si realismul politc vor avea castig de cauza. Putem sa transmitem un semnal politic public si anume ca daca toti suntem membri egali ai UE, cu totii trebuie sa respectam regulile, sa nu existe derogari, dar nici criterii si exigente suplimentare atunci cand avem de respectat anumite obiective.
Franta nu ar fi afectata de absolut nimic pentru ca este interesul Germaniei. Dar evident ar aparea un anumit disconfort pe relatia politica dintre Romania si Germania. Ar trebui sa fim interesati la nivel politic inalt sa actionam pentru o relatie cat mai stransa de cooperare cu Germania. Nu cred ca Parlamentul va respinge acest protocol. Am convingerea ca vom avea o majoritate in favoarea ratificarii protocolului, majoritate care va proveni cu siguranta din randurile opozitiei si cel putin o parte din majoritatea guvernamentala.