Criza din interiorul Aliantei PNL-PD se acutizeaza. Liberalii nu au ascuns faptul ca decizia care i-a starnit impotriva democratilor este in stransa legatura cu decizia presedintelui Traian Basescu de a-l suspenda pe ministrul Apararii, Teodor Atanasiu. De fapt, aceasta a fost ultima picatura care a umplut paharul liberalilor care il considera pe Traian Basescu cel mai mare dusman al Aliantei, un presedinte care nu se poate detasa de Partidul Democrat. Liberalii au reluat ieri declaratiile conform carora se gandesc la modul cel mai serios sa-si gaseasca un candidat pentru presedintia Romaniei, chiar daca el va fi pregatit pentru alegerile care vor avea loc de-abia in 2009. Mai radical decat atat, vicepresedintele liberal, senatorul Puiu Hasotti a declarat ca PNL ar trebui sa ia in considerare si varianta ruperii Aliantei.
Declaratia este una dintre cele mai drastice de pana acum, iar tensiunea din sanul Aliantei a atins cota maxima. Liberalii par decisi sa nu tolereze acest ultim afront adus de seful statului, si au dat de inteles ca gestul lui Traian Basescu de a suspenda un ministru PNL se va rafrange asupra relatiilor si asa incordate cu democratii. "Eu, si nu numai eu, sunt pentru o masura mai radicala decat ruperea Aliantei si am sustinut acest punct de vedere si cu ocazia intalnirii de marti seara cu premierul Calin Popescu Tariceanu", a declarat, pentru "Replica", senatorul liberal. Solidar cu cele declarate de Puiu Hasotti s-a aratat si un alt lider liberal - Crin Antonescu. Acesta a sustinut acelasi punct de vedere ca si Puiu Hasotti la intalnirea de marti seara, de la Palatul Victoria.

Manea: "Stolojan sa ne lase in pace"

Desi discutiile dintre Calin Popescu Tariceanu si liberali nu au fost detaliate de participanti, exista rumori cum ca, in pofida inversunarii cu care anumiti membri marcanti ai PNL au sustinut ruperea Aliantei ca o pedeapsa a gestului lui Traian Basescu, premierul a invitat la ratiune, invocand raportul de tara al Comisiei Europene din 26 septembrie. In final, liberalii au cazut de acord ca parlamentarii PNL sa se disocieze de Traian Basescu, colaborarea limitandu-se de acum inainte doar la legile integrarii. Totodata, liberalii si-au adus aminte ca au de platit o polita fostului presedinte al PNL, actualul consilier prezidential Theodor Stolojan. Asa se face ca, in cursul zilei de miercuri, senatorul Radu Campeanu si deputatul Cristian Adomnitei i-au transmis consilierului Theodor Stolojan o scrisoare deschisa, in care il acuza ca a devenit un fel de purtator de cuvant al presedintelui Traian Basescu. Nici Theodor Stolojan nu a ramas impasibil la acest atac, declarand ca isi mentine convingerea ca Traian Basescu a procedat corect vizavi de suspendarea ministrului liberal Teodor Atanasiu. Reactia consilierului prezidential nu a avut, evident, decat darul de a incinge si mai tare spiritele liberale, consilierul judetean PNL Victor Manea declarand in acest context ca: "Cel mai bine ar fi ca dansul (n.r. Teodor Stolojan) sa ne lase in pace".

Hasotti: "Va veni vremea cand voi spune de ce a cerut PD, cu insistenta, conducerea societatii Petromin"

Din seria atacurilor dezlantuite in cadrul Aliantei se inscrie, pe langa toate acestea, si reactia pe care a avut-o liberalul Puiu Hasotti fata de afirmatiile lui Radu Berceanu, care a sustinut ca senatorul, cat si alti membri ai PNL il sunau ca sa-l roage sa-i transmita lui Traian Basescu sa candideze la presedintia Romaniei in locul lui Theodor Stolojan. "Berceanu este un mincinos de joasa speta. Niciodata nu l-am sunat ca sa-l rog asa ceva", a declarat Hasotti, care a adaugat, pe un ton deloc prietenos la adresa democratilor, ca "va veni vremea cand voi spune de ce a cerut PD, cu insistenta, conducerea societatii Petromin". Din pacate insa pentru PNL, deocamdata in toata aceasta lupta cu PD si Traian Basescu, ii au alaturi doar pe conservatori, care nu au ezitat sa speculeze momentul, declarand ca anuntul liberalilor privind incetarea colaborarii legislative cu PD se traduce drept un semnal pentru formarea unei noi majoritati parlamentare.