Nicolae Moga, vicepresedintele Senatului Romaniei, a sustinut in data de 1 Octombrie 2013 o DECLARATIE POLITICA cu titlul: "Fregata "Regina Maria" a plecat in misiune", pe care o puteti citi in continuare :

Un eveniment care, dupa parerea mea ar fi impus o atentie deosebita, s-a petrecut cu cateva zile in urma la Constanta.

Vineri, fregata "Regina Maria" a plecat in misiune. Pe parcursul lunii octombrie, 224 de militari vor participa la operatiunea "Active Endeavour", sub comanda NATO, in Marea Mediterana. Aceasta este a IV-a participare a navei si a VIII-a a Fortelor Navale Romane in cadrul actiunii de monitorizare a traficului naval si aerian in scopul combaterii traficului ilegal si actiunilor navale asimetrice. "Pentru a patra oara, fregata Regina Maria pleaca intr-o misiune internationala intr-o zona periculoasa.

La ceremonia de plecare a fregatei au participat Premierul Victor Ponta, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, seful Statului Major al Fortelor Navale, Aurel Popa, seful Statului Major General, autoritati publice si locale precum membri ai familiilor echipajului.

Pe langa evenimentul propriu-zis, ceremonia plecarii constituie un prilej de constientizare asupra rolului si locului Fortelor Navale Romane.

Fortele Navale ale Romaniei continua traditia semnificativa a acestei categorii de forte militare, in interesul natiunii si pentru apararea hotarelor, siguranta granitelor, securitatea fluviala si maritima si dezvoltarea relatiilor complexe militaro-diplomatice la Marea Neagra si pretutindeni unde statul roman isi afla interesul geostrategic.

In calitate de stat riveran Marii Negre, Romania trebuie sa dispuna de o forta navala credibila si bine structurata, cu o putere combativa pe masura responsabilitatilor ce-i revin.

In contextul evolutiei contemporane a mediului de securitate, puterea maritima a tarii este un factor de importanta vitala, iar Fortele Navale Romane sunt pilonul principal al acesteia.

Pornind de la cerintele actuale, specificul fortei navale trebuie sa indeplineasca criterii: de comanda si control eficient, structura echilibrata de forte.

Am dorit sa subliniez importanta si autoritatea acestei structuri militare, in calitatea mea de senator al zonei maritime pentru a sublinia necesitatea sustinerii de catre colegii mei a unor viitoare propunerilor legislative menite a sprijini Fortele Navale Romane.