Impulsionat de noul statut pe care il susotesc subalternii ca l-ar avea in partid, Ion Iliescu si-a expus ieri, in cadrul unei conferinte de presa, panseurile despre succesorul sau la Cotroceni si relatiile acestuia cu Alianta PNL-PD. Asadar, senatorul PSD Ion Iliescu a criticat faptul ca presedintele Traian Basescu se amesteca in problemele Aliantei, mai exact Bunicuta a fost de parere ca Traian Basescu ar fi trebuit sa participe la reuniunea de bilant a PNL-PD doar in calitate de invitat, fara a-si expune insa propriile pareri si indicatii. Ba mai mult, din punctul de vedere al lui Ion Iliescu, pozitiile exprimate de seful statului la reuniunea de bilant sunt neconstitutionale.

Acelasi Ion Iliescu, despre care, mai nou, se spune ca a preluat fraiele PSD prin infiintarea unui Senat social-democrat al inteleptilor din partid, a tinut sa afirme ieri ca Traian Basescu trebuie sa fie un mediator politic si un presedinte al tuturor romanilor. "Spiritul militant cu care da indicatii este neconstitutional, acesta nu este un comportament responsabil. Dl. Basescu a dat din nou dovada ca nu-si indeplineste functia care ii revine si obligatiile din fisa postului de presedinte, ca factor coagulant in societatea romaneasca", a cuvantat Bunicuta. Emanatiile de intelepciune iliesciana au fost, pe loc, aprobate de liderul doar cu numele al PSD, Mircea Geoana, care a declarat: "Premierul s-a predat complet stapanului Traian Basescu, speriat probabil de toboganul scaderii in sondaje a PNL, iar acest gest disperat va fi scump platit de liberali in anii urmatori". La randul sau, Adrian Nastase a declarat ca presedintele Traian Basescu a recurs, in cadrul reuniunii de bilant a Aliantei PNL-PD, la "un trafic de influenta in sensul incercarii coruperii democratiei". "Este vorba in a le impune reprezentantilor unor partide, de a le spune ce sa faca si mai ales cum sa faca, in afara drepturilor si responsabilitatilor sale constitutionale. Este un nou episod al aventurilor presedintelui-papusar", a fost de parere Adrian Nastase.

Iliescu se da "lovit" de grija integrarii europene

Pe de alta parte, Ion Iliescu a tinut sa-i mai transmita lui Traian Basescu ca ar fi cazul sa promoveze dialogul cu toate fortele politice, mai ales "intr-un an esential pentru integrarea europeana a Romaniei". "De un an de zile ne batem ca sa mentinem Romania cuplata in Uniunea Europeana, nu a avut loc o data un dialog cu toate partidele parlamentare, aceasta este misiunea presedintelui sa coaguleze fortele, oamenii, nu sa introduca elemente de discordie in societatea romaneasca", a mai afirmat Ion Iliescu.