InfoBrasov: BP Senat: Raportul putere-opozitie 7 la 6

Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a anuntat, marti, ca social-democratilor le va reveni inca o functie de secretar in Biroul Permanent al Senatului, in urma negocierilor purtate intre liderii grupurilor parlamentare, dupa ce, luni, Vasile Blaga a devenit presedintele Senatului, anunta Mediafax. "In locul domnului Geoana a venit domnul Blaga si PSD va primi un secretar. E treaba PSD cine va fi. PDL a primit functia de presedinte in urma scrutinului de ieri din plen. Pentru ca nu putea fi un raport de 8 la 5, respectandu-se algoritmul, PDL va ceda un loc de secretar PSD si raportul va fi de 7 la 6", a explicat senatorul liberal.
La randul sau, liderul grupului senatorial PDL, Cristian Radulescu, a confirmat faptul ca o functie de secretar care era detinuta de PDL va reveni opozitiei: "S-au refacut calculele conform Regulamentului. Sigur, conteaza, conform Constitutiei si Regulamentului, ponderea fiecarui grup in ansamblu. Conform calculelor, grupul PDL va avea un secretar in minus, care secretar trece la opozitie, care si-l gospodareste cum doreste".
Liderii de grupuri parlamentare au renegociat, marti dimineata, configuratia politica a Biroului Permanent al Senatului, intrucat, prin inlocuirea lui Mircea Geoana cu Vasile Blaga, diferenta dintre putere si opozitie in Biroul Permanent era de trei posturi.
Conform algoritmului negociat la inceputul sesiunii, puterea detine sapte posturi in Biroul Permanent, iar opozitia - sase. Prin preluarea presedintiei de catre Blaga, reprezentant al puterii, in locul lui Geoana, reprezentant al opozitiei, balanta in Biroul Permanent devenise de opt reprezentanti ai puterii si cinci ai opozitiei. Astfel, opozitia va detine doua functii de vicepresedinte, doua posturi de secretar si doua functii de chestor.
Biroul Permanent al Senatului este alcatuit din presedintele Senatului, patru vicepresedinti, patru secretari si patru chestori. Presedintele Senatului este si presedintele Biroului permanent. Potrivit Regulamentului Senatului, apartenenta politica a membrilor Biroului Permanent, in care se include si presedintele Senatului, trebuie sa reflecte configuratia politica a Senatului rezultata din alegeri.
Propunerea de repartizare a celorlalte functii din Biroul permanent se stabileste, dupa alegerea presedintelui, pentru toate sesiunile legislaturii, respectand configuratia politica a Senatului rezultata din alegeri, prin negocieri intre reprezentantii grupurilor parlamentare.
Numarul de reprezentanti in Biroul permanent ai fiecarui grup parlamentar, in care se include si presedintele Senatului, trebuie sa respecte ponderea numarului de senatori ai fiecarui grup fata de numarul total de senatori, atat in fiecare sesiune, cat si pe intreaga legislatura.
Viceliderul grupului parlamentar al PSD din Senat, Ioan Mang, ar putea ocupa functia de secretar al Senatului. Surse parlamentare au declarat, pentru AGERPRES, ca la nivelul grupului PSD din Senat a fost discutata aceasta posibilitate.