Senatorul Ilie Sarbu: Nu numai Opozitia trebuie sa reactioneze pentru a bloca proiectul antidemocratic si anticetatenesc al comasarii alegerilor
Senatorul Ilie Sarbu a transmis un Comunicat de presa intitulat: PDL vrea transformarea Romaniei in stat totalitar
Partidul Democrat Liberal se teme din ce in ce mai tare de cetateni. Momentul democratic al judecatii populare ii determina pe liderii PDL sa propuna un act normativ care incalca toate prevederile legale si constitutionale.
Proiectul privind comasarea alegerilor reprezinta un abuz fara precedent pregatit de cozile de topor ce au ajuns sa conduca Ministerul Administratiei si Internelor. Dupa cum putem constata, votul democratic ii sperie pe guvernantii portocalii care nu-si doresc decat sa poata frauda si viitoarele alegeri, asa cum procedeaza de ani de zile.
Nu exista nicio justificare rationala a amanarii alegerilor locale, iar motivatia ca s-ar economisi fonduri odata cu aceasta comasare nu sta in picioare. Nu ne aflam nici in stare de razboi, nu avem nicio situatie exceptionala care ar impune o asemenea masura radicala. Guvernul Boc intentioneaza sa devina unicul Legiuitor in materie electorala si doreste sa anexeze complexul proces electoral aparatului propriu, ignorand total Opozitia si societatea civila.
Proiectul legislativ propus de PDL anunta, indirect, fraudarea alegerilor deoarece pedepsele pentru infractiunile in cadrul procesului electoral sunt inlesnite, nu impiedicate.
Mai mult, noul proiect sporeste confuzia alegatorilor si dificultatea de numarare a voturilor. In sectiile de votare vor exista trei urne: una pentru buletinele de vot pentru Camera Deputatilor si Senat, una pentru consiliul local si primar, una pentru presedintele de consiliu judetean si consiliul judetean. De asemenea, definirea corpului electoral ne indica intentiile de vot ale PDL. Inca dinaintea celui mai recent recensamant exista o diferenta de 900.000 de cetateni in plus la Evidenta Populatiei fata de INS. Putem anticipa ca aceasta diferenta se va dubla dupa centralizarea datelor de recensamant. Datele nu tin cont de cetatenii aflati in strainatate, in conditiile in care pentru alegerile locale cei ce au si resedinta in strainatate nu au drept de vot.
Un alt aspect ingrijorator este legat de intentia PDL de a introduce in sectiile de votare procurori, nu numai judecatori. Se stie ca PDL controleaza politic o armata de procurori, iar ceilalti pot fi constransi prin contractele de munca, aflate la Guvern.
Consideram ca nu numai Opozitia trebuie sa reactioneze pentru a bloca acest proiect antidemocratic si anticetatenesc. Presa, sindicatele, asociatiile civice trebuie sa ia atitudine pentru a nu transforma Romania intr-un stat totalitar. Riscurile la adresa democratiei sunt majore, mai ales in actualul climat international de instabilitate economica si sociala.