Senatorul Gheorghe Pop a sustinut o declaratie politica intitulata: Puterea va pregateste botnita!

Se zice in popor ca toamna se numara bobocii. Cu alte cuvinte e rost pe undeva de tras linie, de facut calcule. Azi este 21 septembrie, nu a mai ramas decat un trimestru si un pic din acest an, iar din punct de vedere astronomic de azi incepe toamna - anotimpul sintezelor si al calculelor cum am mai spus, motiv pentru care imi permit sa trag cu ochiul in ograda lui Boc si sa numar "bobocii". N-am sa enumar aici toate ororile economice, sociale si legislative comise de actuala guvernare "la umbra" obladuirii portocalii. Totusi, am sa ma opresc asupra unor gesturi importante care au subminat puternic exercitiul democratic din Romania.
Stiu, pe burta goala nimanui nu-i arde sa dezbata astfel de subiecte. De altfel, sunt convins ca acestea au fost si socotelile celor cinci cabinete Boc. Datele sunt destul de sumbre. Atat pentru poporul saracit si ramas fara locuri de munca decente cat si pentru orice are legatura cu drepturile omului si democratia. S-au anuntat cu surle si trambite disponibilizari in randul profesorilor, in randul angajatilor CFR, sau a celor de la Ministerului de Interne, s-au anuntat taieri de salarii, majorari de preturi la gaze si electricitate. Si toate s-au revarsat pe umerii romanului de rand. Toate au venit, mai putin iesirea din criza, cea pentru care Boc a intins covorul rosu de nu stiu cate ori.
Pe acest fundal, se intampla insa ceva la fel de monstruos. Incet, incet se incearca crearea cadrului perfect pentru o noua epoca totalitarista. Miscarile sunt mici, subtile, facute metodic dar insistent.
Ultima gaselnita? Ministerul Administratiei si Internelor, in frunte cu Traian Igas, a elaborat un nou proiect de lege privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice care a fost publicat pe site-ul institutiei pentru dezbatere publica. Gestul se inscrie intr-o "tesatura" mai larga. A se vedea aici hartuirea prin reforme nedemocratice a mass-mediei, a impartirii teritoriale a tarii, a Parlamentului, a justitiei sau abuzul de interpretare in ce priveste Constitutia, siguranta nationala.
Revenind in zilele noastre, proiectul lui Igas intentioneaza sa modifice Legea 61/1991. Daca in 1991 scopul era facilitarea si garantarea libertatii de exprimare, aberatia legislativa pe care v-o supun azi atentiei vrea sa faca taman pe dos. Altfel, nu-mi explic disparitia suspecta din tentativa de lege a chiar primului paragraf al primului articol care prevede ca "Libertarea cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea este garantata prin lege". Pentru cine continua totusi lectura, lucrurile devin mai limpezi atunci cand vezi ca procedura de declarare a adunarilor publice este inlocuita cu cea de aprobare a lor. Ori diferenta este enorma! "Declararea adunarilor publice" are ca scop informarea autoritatilor competente pentru a lua masurile necesare ca adunarea publica sa se poata desfasura si pentru a-i proteja pe participantii la adunare. In schimb, "aprobarea" prevede o serie de masuri si conditii restrictive impotriva organizarii unor adunari publice. Se vorbeste despre riscurile pe care le implica astfel de adunari de protest, ca si cum libera exprimare a reprezinta un pericol, o netrebnicie care trebuie anihilata din fasa.
Un alt aspect ingrijorator ar fi articolul 7 din acest proiect care prevede ca este interzisa "organizarea adunarilor publice in imediata apropiere a (...) obiectivelor militare sau a celor asigurate cu paza militara" spre deosebire de legea in vigoare in prezent, care se refera strict la obiective militare. Pentru cei care nu stiti, va anunt ca puteti regasi pe lista obiectivelor protejate cu paza militara locatii ca Palatul Parlamentului, sediul Guvernului precum si sediile tuturor ministerelor precum si ale altor institutii publice.
Subiectul poate parea facil dar nu este deloc asa. Puterea prebateste o botnita bine lucrata pentru toti cei care nu se inscriu in logica ei.
Va avertizez, rezistenta in fata abuzurilor va fi mai dificila! Reactiile vor fi mai intarziate, chiar si din simplul motiv ca art. 10 prevede declararea protestelor cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. Deci, se va protesta despre stirea de saptamana trecuta, cand oricum faptul va fi implinit iar agenda zilei va fi alta.
Tarele proiectului sunt multe si grave. Va invit sa va aplecati asupra lui cu toata atentia si sa-l cantariti cu responsabilitatea cuvenita.