Senatorul Gheorghe Marcu a sustinut, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, o interventie la dezbaterile privind Bugetul pe 2011, pe care o puteti citi in continuare.
'Bugetul de stat al Romaniei pe anul 2011, metaforic vorbind exprima ticalosia si ipocrizia romanului smecher asupra celui onest si cinstit, creand astfel doua Romanii: una mica, bogata si prospera si una mare, saraca si flamanda.
Elaborarea unui buget se face tinandu-se cont de cadrul legislativ si de politicile fiscale si bugetare, politicile monetare si cele de creditare. Elaborarea bugetului de stat al Romaniei necesita competenta, realism si responsabilitate.
In primul rand, am costatat ca au fost incalcate prevederile Legii 500/2002 - Legea finantelor publice - privind termenul de depunere al bugetelui in Parlament cu aproape 2 luni.
In al doilea rand, au fost impuse multiple derogari ale legii amintite, aceasta fiind o lege organica, cu reglementari ale unei legi ordinare - Legea bugetului de stat al Romaniei pe anul 2011- ceea ce nu este constitutional.
In al treilea rand, s-a elaborat un buget ce nu reflecta obiectiv realitatea economica si sociala romaneasca.
In al patrulea rand, modul cum s-au facut alocarile bugetare lasa loc subiectivismului, functie de culoarea politica.
In opinia PSD, consideram ca inainte de analizarea proiectiei bugetare pe anul 2011, s-ar impune sa fie prezentat in Plenul Parlamentului modul cum au fost administrati banii romanilor colectati in bugetele publice, cat si cei impumutati pe anul in curs. Credem ca ar fi un lucru firesc si normal.
Guvernanti nostri si acum afirma ca singurul vinovat al descresterii economice in Romania il reprezinta factorul extern si opozitia. Nu, domnilor guvernanti, in primul rand rolul determinant al acestei recesiuni grave este dat de incapacitatea dumneavoastra de a elabora si aplica bugete publice viabile.
Bugetul de stat cuprinde doua componente si anume: veniturile bugetare si cheltuielile bugetare, ambele la fel de importante.
Dimensiunea componentei veniturilor bugetare este data de politicile fiscale, elaborate si aplicate de dumneavoastra. Atat timp cat ati avut o stare de pasivitate in luarea de masuri proactive pentru dezvoltarea economiei reale, cea producatoare de plusvaloare, rezultate pozitive nu au venit. Pe fundalul dependentei economiei romanesti de pietele internationale, caderea a fost inevitabila si abrupta.
La acestea s-a adaugat si politica de creditare neprietenoasa. In opinia mea, politica de creditare din partea sistemului bancar este tot atat de importanta pentru agentii economici, cat si cea fiscala. Cand presedintele unei banci se exprima cu formula ca el "reprezinta interesele actionarilor, iar actionarii vor dividende cat mai mari" cred ca avem o problema. Acest lucru s-a putut lesne observa odata cu aparitia unui act normativ ce a incercat sa reglementeze relatia dintre creditor si consumator.
La toate acestea s-a mai adaugat si orgoliul nemasurat al romanului aflat la putere ce crede ca le stie pe toate. Va amintim ca ati fost reticenti la propunerile noastre legislative care stimulau investitiile si crearea de noi locuri de munca. Concret,domnule prim-ministru, puteti sa precizati cu cat a crescut numarul de salariati in acest an?
Tot la acest capitol al veniturilor bugetare, am ramas surprinsi de pozitia dvs cu privire la neconditionarea cresterilor salariale de achitarea obligatiilor fiscale catre bugetele publice la regiile autonome, companiile nationale si societatile comerciale unde statul este actionar majoritar. In aceste conditii, nu are sens sa va plangeti ca nu aveti bani la buget, sau sunt alte interese care ne scapa noua.
Daca ati fi tinut cont de cele amintite aici, dimensiunea reala a veniturilor bugetate ar fi coincis cu cea prognozata de dumneavoastra si ar fi disparut eticheta ca ati elaborat un buget nerealist.
Referitor la componenta cheltuielilor bugetare va reamintim ca sunteti prim-ministru si ministri pentru toti cetateni Romaniei, indiferent unde locuiesc ei si cu cine au votat. Am constatat un subiectivism exagerat privind alocarile bugetare, parte din aceste alocari fiind invaluite si acum in ceata, functie de pozitia ierarhica a ordonatorului principal de credite. Nu exista o ierarhizare si o structurare a prioritatilor privind investitiile bugetate. Pe de alta parte, este sfidator cum sunt cheltuiti banii publici. Avem bani putini, prost gestionati si multi dintre ei furati.
In opinia noastra, a social-democratilor, cred ca ati intrat prea tare cu coasa in doua domenii vitale ale societatii romanesti: cel al educatiei si cel al sanatatii. Efectele subfinantarii in aceste 2 domenii vor fi resimtite peste ani, dar va fi prea tarziu. Din pacate, constatam ca nu aveti capacitatea sa invatati din greselile trecutului.
De asemenea, se poate observa ca obiceiul prost al alocarilor bugetare catre autoritatile publice locale, functie de apartenenta politica este imposibil de eliminat, atingand in multe cazuri grotescul. Pe termen mediu si lung si la scara intregii societati pierdem cu toti. Toate aceste aspecte prezentate ne determina sa luptam pentru transparenta si obiectivitate privind cheltuielile bugetare .
In interventiile avute in Plenul Parlamentului, dl prim-ministru Emil Boc preciza aproape obsesiv ca vorbeste in numele "multimii tacute care nu are posibilitatea sa se exprime public" iar gandul domniei sale se indreapta spre romanii obisnuiti, datorita faptului ca provine din acel mediu.
Ori eu, consider ca tocmai acesti oameni sunt supusi umilintei maxime, urmare proiectului de buget elaborat sub patronajul domniei sale.
De asemenea, consider inexplicabila atitudinea guvernantilor fata de tanara generatie, negasindu-se nici o modalitate de a valorifica potentialul acestora in tara in care s-au nascut, au fost educati si s-au format iar acum asistam nepasatori la plecarea acestora in strainatate.
Cea mai mare durere - dar in acelasi timp si revolta- este ca prin aprobarea acestui buget nu exista speranta relansarii economice si implicit a unei vieti mai bune atat timp cat nu exista responsabilitatea actului de guvernare.
Ma adresez colegilor parlamentari, cei care sustineti acest guvern. Ati fost alesi prin vot uninominal, in dumneavoastra cetatenii au investit speranta, iar complicitatea sustinerii prin tacere este la fel de vinovata ca si incompetenta Guvernului.
Inchei, cu precizarea ca noi social-democratii nu putem vota un buget nerealist, clientelar si fara viziune.'