Senatorul Dan Voiculescu il acuza pe premierul Emil Boc ca a furnizat Parlamentului informatii false sub semnatura oficiala
Senatorul Dan Voiculescu intentioneaza sa solicite demararea procedurilor parlamentare pentru inceperea urmaririi penale impotriva premierului Emil Boc.
Presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, il acuza pe primul ministru ca, raspunzand la interpelarile referitoare la nepublicarea in termenul legal a Normelor metodologice privind aplicarea Legii nr. 1/2009, i-a furnizat informatii false. Concret, Emil Boc a comunicat, atat sub propria semnatura, cat si prin intermediul Ancutei Geanina Opre, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, ca sumele din fondul din care ar trebui sa acorde despagubirile conform Legii nr.1/2009 "sunt inexistente".
Pentru a verifica aceste informatii, Dan Voiculescu a solicitat, in data de 14.04.2009, ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, sa prezinte situatia reala a fondului mentionat.
"In data de 25.05.2009, mult peste termenul legal in care un ministru este obligat sa raspunda unei interpelari, Gheorghe Pogea a raspuns, in scris, ca in fiecare an, din 2005 pana in 2009, incasarile in fondul respectiv au fost mult mai mari decat platile efectuate, soldul anual fiind de fiecare data pozitiv, la sfarsitul primului trimestru din anul 2009 atingand o valoare de 28.856.231 RON. In mod evident, aceasta suma, chiar daca nu va putea acoperi toate solicitarile, exista si permite declansarea procesului de despagubire. Implicit, atat premierul Boc, cat si subordonata domniei sale au transmis informatii false vicepresedintelui Senatului", se arata intr-un comunicat de presa al PC.
"Fapta Ancutei Geanina Opre, presedinte al ANRP, se incadreaza in prevederile art. 289 Cod penal, care reglementeaza infractiunea de fals intelectual, iar fapta premierul Emil Boc se incadreaza in prevederile art. 8 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 115/1999 privind raspunderea ministeriala, care sanctioneaza cu inchisoare de la doi la 12 ani "prezentarea, cu rea-credinta, de date inexacte Parlamentului sau Presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului"", se mai arata in comunicatul PC.
Senatorul Dan Voiculescu sustine ca "premierul Boc a prezentat date inexacte pentru a justifica neaplicarea unei legi in vigoare".
"In mod evident, neaplicarea legii aduce o atingere grava intereselor statului. In consecinta, voi analiza posibilitatea declansarii urmaririi penale impotriva primului ministru Emil Boc, care risca, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, pana la 12 ani de inchisoare", a declarat Dan Voiculescu.