Senatorul Dan Sova publica pe blog un articol in care afirma ca PD-L nu este partid de dreapta.
'Dupa realizarea ACD si limpezirea unui pol de dreapta pe scena politica, urmatorul pas in vederea constituirii unei opozitii unite in actiunea de salvare a Romaniei de dezastrul in care a fost adusa de nepriceperea in ale guvernarii si de clientelismul democrat - liberalilor este, in mod firesc, gasirea unei platforme comune, a unei forme de alianta politica, inregistrata in principiu la tribunal, alianta care sa pastreze, in mod evident intacte atat identitatea cat si ideologia fiecarui participant la aceasta platforma si care sa inceapa actiunea de coagulare a unui numar suficient de parlamentari pentru a putea sustine cu succes o motiune de cenzura si, eventual, suspendarea presedintelui Romaniei.
Este interesant insa ca iminenta unire a intregii opozitii impotriva puterii, fapt care va duce la constituirea a doua blocuri compacte in Parlamentul Romaniei si, cred eu, la pierderea de catre arcul guvernamental inca de la inceputul lunii februarie a majoritatii in Senatul Romaniei, a creat o anume neliniste in randurile reprezentantilor puterii, fapt demonstrat de o serie de afirmatii ale unor parlamentari sau ministri, neliniste cu inteligenta ascunsa insa sub perdeaua discutiilor principiale pe marginea ideologiilor.
Nu am putut sa nu observ interventiile domnului Cristian Preda care spunea ca blocul partidelor de dreapta este constituit din PD-L si UDMR si ca acestea trebuie sa ramana unite si sa continuie reforma ( adica distrugerea Romaniei in cuvinte mai simple), in timp ce pe partea cealalta se constituie un bloc de stanga din care va face parte, in mod evident si ACD alaturi de PSD. Mai mult, domnia sa opina ca o alianta intre PD-L si PNL, ca in 2005 - 2007 nu mai este din pacate posibila, in urma trecerii PNL de partea stangii. Fireste, intentia domnului Cristian Preda si a altor membrii ai PD-L este, in disperare de cauza, sa acrediteze in mod public ideea ca toata partea dreapta a esichierului politic a fost abandonata de opozitie si lasata la dispozitia PD-L. Cu alte cuvinte, cine nu este de stanga va trebui sa voteze cu PD-L. Interesant jocul de comunicare politica, daca nu ar fi atat de naiv.
Cateva precizari sunt importante:
PNL este un partid de dreapta, singurul partid eminamente de dreapta din Romania, care si-a asumat aceasta doctrina de la inceputurile sale, care are ideologie si program de dreapta si, ca atare, propune masuri specifice.
Pe de alta parte, singurul partid de stanga de pe esichierul politic romanesc, cu ideologie si dotrina specifice, cu masuri de stanga asumate public in programul alternativ de guvernare propus, este PSD.
Da, se doreste constituirea unei opozitii unite intre doua partide cu doctrine si ideologii diferite, intrucat dincolo de viziunile de ansamblu, fortele opozitiei trebuie sa salveze tara de la distrugerea completa. Romania are nevoie, inainte de toate, de un plan de masuri care sa o scoata din criza, care sa amelioreze situatia de saracie crunta in care a fost adusa populatia si sa relanseze economia. La aceasta se adauga reformarea principalelor domenii sociale, respectiv invatamantul, sanatatea, agricultura. Romania are nevoie de masuri urgente, care nu mai reprezinta neaparat obiectul disputei ideologice, ci reprezinta o chestiune de supravietuire statala a Romaniei. Dupa ce tara va fi stabilizata, fiecare dintre cei care astazi se unesc isi vor relua destinul politic individual si vor lasa cetatenii sa aleaga, in cunostinta de cauza, intre doctrine si ideologii. Dar pana atunci, moment care nu poate fi mai devreme de 2016, fortele opozitiei trebuie sa vina la putere si sa adopte masurile urgente necesare scoaterii tarii din marasm economic si haos social.
Sa revenim insa si la "ingrijorarile ideologice" ale colegilor democrat-liberali si mai ales ale domnului Cristian Preda. Fireste, un om bine pregatit ca domnul Preda in materia stiintelor politice si care, mai mult, a fost prezent neintrerupt in Romania pana a plecat la Parlamentul European in 2009, isi aduce aminte foarte bine ca, la momentul constituirii Aliantei D.A., Partidul Democrat era membru al Internationalei Socialiste si, mai mult, se opunea cu indarjire primirii PSD in aceasta organizatie. De asemenea, sunt sigur ca domnia sa isi aminteste, cu drag probabil, ca trecerea de la stanga la dreapta a PD s-a produs intr-o singura noapte, in urma unei decizii a "marelui conducator", fara ca in prealabil sa fi fost cercetata opinia membrilor de partid ori a conducatorilor locali. S-a trecut de la stanga la dreapta nu pentru ca vreo neliniste ideologica l-ar fi tinut treaz pe "marele conducator" nopti la rand, ci pentru bunul si simplul motiv ca PPE era la putere in UE si, normal, pentru a beneficia de toate avantajele, era un lucru bun sa intri in aceasta familie politica europeana, in cadrul careia, dupa cum bine stim cu totii, deci cu siguranta si profesorul Cristian Preda, doctrinele si ideologiile circula de-a dreptul libere, cum chiar domnia sa se exprima odata in legatura cu PD-L, toate purtand insa o palarie, respectiv PPE, care nu este un acoperis ideologic, ci unul al puterii...fireste temporare. Mai mult, orice observator politic a recunoscut un pragmatism specific "marelui conducator" care, scrutand scena politica europeana de pe dealul Cotrocenilor, a constatat ca nici unul din partidele pe care tocmai le adusese la guvernare impotriva rezultatului din alegeri, nu facea parte din marea, permisiva si primitoarea familie populara. Deci, a purces, fara prea multe nelamuriri ideologice. Ca atare, de cand este PD-L partid de dreapta?
Eu imi amintesc si sper sa nu ma insele memoria, ca PD este un partid care a declarat...sau a mimat 15 ani ca e de stanga, dupa care de 4 ani ne declara...sau mimeaza ca e de dreapta. PD-L, fie-mi iertata asertiunea, este partidul care a inventat traseismul de masa. Este partidul pentru care traseismul politic individual, al unui parlamentar sau altul este ceva prea simplu. PD-L poate fi orice vrea cineva, daca este la putere si are acces la resurse. Trecerea unui intreg partid, peste noapte, de la stanga la dreapta, partid aflat la guvernare, deci care abia se prezentase in alegeri cu un program de stanga, nu are corespondent in istoria politica moderna a statelor civilizate. Deci, sa nu va mire daca in viitorul mai apropiat sau mai departat, in functie de context, nu ne vom trezi cu un PD-L facandu-i-se dor de cei 15 ani de stanga. Si poate va lasa si o lacrima sa curga...'