Senatorul PSD Dan Sova a sustinut o Conferinta de presa pe tema scandalului artificial de la Senat, provocat de senatorii PD-L, al carei transcript il puteti citi in continuare.
'Buna ziua. Sustinem prezenta conferinta de presa pentru a reafirma inca o data sprijinul integral al Partidului Social Democrat si al grupului politic PSD-PC din Senatul Romaniei pentru presedintele Senatului, domnul Mircea Geoana, si pentru a sublinia faptul ca cererea formulata ieri de catre grupul independentilor si de catre grupul politic al Partidului Democrat-Liberal din Senatul Romaniei privind revocarea din functie a presedintelui Senatului este o actiune exclusiv politica, formulata printr-o cerere care se intemeiaza doar pe texte neconstitutionale sau care nu au legatura cu cauza, nereprezentand altceva decat o incercare de demonstratie de forta care sa acopere evenimentele politice si economice nefaste pentru Partidul Democrat-Liberal din ultima perioada.
As vrea sa va spun ca pozitia noastra este foarte clara: presedintele Senatului nu a incalcat Regulamentul Senatului sub nicio forma. Solicitarea independentilor de introducere pe ordinea de zi era complet neregulamentara, intrucat, conform Articolului 120 Alineatul 3 din Regulamentul Senatului, in cadrul sedintei presedintele Senatului supune spre aprobare ordinea de zi, ceea ce s-a si facut, iar propunerea de modificare a ordinii de zi nu se adreseaza in plenul Senatului, ci se adreseaza Biroului Permanent.
Mai mult decat atat, daca ar fi citit Regulamentul, colegii nostri de la independenti ar fi aflat ca atunci cand apare un grup politic nou senatorii care vor sa faca parte din Comisiile Permanente trebuie sa solicite Biroului Permanent sa dea un termen in care liderii tuturor grupurilor politice din Senat sa negocieze prezenta in Comisiile Permanente a noilor membri ai unui grup politic aparut, sub conditia, insa, a pastrarii configuratiei politice rezultata din alegeri, asa cum rezulta si din jurisprudenta Curtii Constitutionale, mai exact din Decizia 601/2005, si asa cum rezulta si din prevederile Regulamentului Senatului.
Grupul independentilor nu a solicitat niciodata Biroului Permanent un termen de negociere pentru a patrunde in aceste Comisii Permanente.
Tot in conformitate cu Regulamentul, grupurile politice, in momentul in care independentii au parasit grupul PSD sau PNL, au propus inlocuitori, lucru absolut regulamentar, astfel incat cererea de modificare a ordinii de zi de ieri era o cerere care nu respectase proceduri prealabile. Daca presedintele Senatului ar fi acceptat modificarea ordinii de zi, abia atunci ar fi incalcat Regulamentul Senatului.
Subliniez un lucru foarte important: conform Articolului 195-196 din Regulamentul Senatului, daca cineva, inclusiv persoana presedintelui Senatului, s-ar fi facut vinovat de incalcarea Regulamentului Senatului, pentru o asemenea fapta sanctiunea nu este in niciun caz revocarea, ci sanctiunile prevazute la 196, avertisment scris sau acest fel de sanctiuni simple, pentru ca incalcarea Regulamentului reprezinta o abatere de la deontologia politica a unui senator.
Vreau sa subliniez, in continuare, afirmatia publica a judecatorului Curtii Constitutionale, domnul Predescu, si anume ca solicitarea grupului PD-L este una neconstitutionala, intrucat presedintele Senatului este ales pe patru ani, iar singura posibilitate de revocare este la solicitarea grupului politic din care face parte sau in ipoteza in care presedintele Senatului ar fi savarsit fapte care sa atraga raspunderea juridica, insa fapte constatate printr-o hotarare judecatoreasca, deci in niciun caz fapte inventate de catre colegi de la PD-L sau de la independenti. Cred ca, cel mai probabil, in sedinta Biroului Permanent in care colegii nostri au solicitat includerea pe ordinea de zi a sedintei Senatului din 9 martie revocarea presedintelui Senatului, cererea va fi respinsa ca inadmisibila, intrucat este si neconstitutionala, si neregulamentara.
Mai mult decat atat, vreau sa va spun ca in 2005, cand a aparut decizia 601 care a declarat neconstitutionale toate articolele, respectiv 30 Alineatul 1-2 si 32 din Regulamentul Senatului, care prevedeau situatiile in care putea fi revocat presedintele Senatului, in termenul de 45 de zile ar fi trebuit ca plenul Senatului sa adapteze Regulamentul Senatului la decizia Curtii Constitutionale, lucru care nu s-a intamplat. Astazi ne aflam in fata unui vid legislativ, motiv pentru care grupul PSD-PC va adresa si el o solicitare Biroului Permanent al Senatului, prin care acesta sa imputerniceasca Comisia de Regulament sa aduca Regulamentului Senatului modificarile si adaptarile necesare pentru respectarea integrala a deciziei Curtii Constitutionale nr. 601/2005.

Intrebare: Senatorii UDMR spuneau ca nu au semnat aceasta cerere de revocare. Ati avut vreo discutie cu domniile lor?
Dan Sova: Din cate stiu, noi personal nu am avut pana acum discutii, dar vreau sa va spun ca o alianta de guvernare intre PD-L si UDMR nu justifica in niciun caz incalcarea de catre senatorii UDMR a Regulamentului Senatului si nici ralierea la un demers absolut neconstitutional, neregulamentar si care nu face cinste Senatului. De altfel, ma bazez pe profesionalismul si pe vechimea in Parlamentul a senatorilor Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania si sunt convins ca, finalmente, nu se vor putea ralia la o cerere complet abuziva si care nu ne face deloc cinste.

Intrebare: Cand depuneti la Curte contestatia privind Legea Functionarilor Publici?
Dan Sova: Din cate stiu, a fost depusa deja ieri o contestatie privind constitutionalitatea proiectului Legii 99 de catre membrii PSD si PNL din Camera Deputatilor. De asemenea, va informez ca tot ieri am depus la Secretariatul General al Senatului o solicitare privind constarea neconstitutionalitatii aceluiasi proiect al Legii 99 de catre un grup de 34 de senatori ai grupului PSD-PC din Senatul Romaniei. Practic, exista doua sesizari de neconstitutionalitate, una vine de la Camera, cealalta de la Senat, fiind 34 de semnatari din partea grupului senatorial.'