Jurnalul National informeaza: Puternicii de la PD-L au fugit iar din Senat.
Senatorii puterii au gasit o noua metoda de a-si impune vointa in sedintele de plen: chiulul organizat. Metoda este aplicata doar la un semn al liderului de grup al PDL, Cristian Radulescu, ori de cate ori in discutie este subiectul sensibil CSM si, respectiv, validarea celor doi reprezentanti ai societatii civile in acest for, problema restanta pentru Senat. Asta s-a intamplat, din nou, si in sedinta de plen de luni. Motivul pentru care PDL nu doreste inca sa dea un vot in aceasta privinta, spune liderul de grup al PDL, ar fi acela ca senatorii puterii nu au luat o decizie clara in privinta candidatilor societatii civile pe care sa ii sustina, caci niciunul dintre cei 5 candidati "nu are o semnificatie personala" pentru alesii PDL si UDMR, asa cum are Corina Dumitrescu, sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, pentru pesedisti. "Pentru noi situatia este mai dificila, pentru ca avem de ales intre un reprezentant al societatii civile sustinut de un ONG care se ocupa de victimele accidentelor rutiere, altul de Freedom House, altul de Universitatea Spiru Haret. E dificil sa alegem pentru ca pentru noi nu au o semnificatie personala", a sustinut Radulescu cererea de scoatere de pe ordinea de zi a respectivului punct. Surse parlamentare spun ca PDL are de ales intre Doinel Dinuica, Universitatea Spiru Haret, si Ovidiu Horea Maican, Fundatia Freedom House.
"Ei nu s-au hotarat pe cine sa aleaga pentru ca ei cu alesul stau prost, cu numitul stau bine", i-a ironizat senatorul PSD Petre Daea.
Cum insa la vot alesii puterii nu au reusit sa se mobilizeze iar cererea de scoatere de ordinea de zi a respectivului punct le-a fost respinsa, PDL a aplicat tactica tragerii de timp prin pauza de consultari. Nereusita consultarilor cu ceilalti lideri de grup ai opozitiei a declansat exodul senatorilor puterii din sala de sedinte, declansata de semnul liderului PDL, Cristian Radulescu.
In absenta puterii, apelul nominal a constatat lipsa de cvorum si suspendarea inevitabila a sedintei.
Pe langa Corina Dumitrescu, rectorul Universitatii Dimitrie Cantemir, senatorii trebuie sa mai decida inca un reprezentant al societatii civile dintre urmatorii candidati: Georgiana Iorgulescu, propusa de Asociatia Magistratilor din Romania, Centrul de Resurse Juridice si Asociatia Pro Democratia; Radu Cornel Andreica; propus de Liga pentru Aapararea Drepturilor Omului; Doinel Dinuica, Universitatea Spiru Haret; Virgil Melnic, Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie; Ovidiu Horea Maican, Fundatia Freedom House.