Opozitia si puterea au convenit asupra unei schimbari a raportului de forte in Biroul Permanent al Senatului, partidele arcului guvernamental urmand sa aiba 7 reprezentanti, in timp ce reprezentantii opozitiei doar 6, au anuntat liderii grupurilor parlamentare.
Liderul grupului parlamentar al PDL, senatorul Cristian Radulescu (foto), a precizat ca in cazul in care nu s-ar fi ajuns "la o solutie consensuala" in legatura cu toate sesiunile parlamentare care au mai ramas pana la sfarsitul legislaturii, decizia privind repartizarea functiilor ar fi fost luata in plenul Senatului.
"Am avut inca o runda de negocieri cu membrii opozitiei. Luni 7 februarie se implinesc cele 3 zile prevazute de regulament, astfel ca luni degajam o solutie. Daca nu se ajungea la o solutie consensuala intre putere si opozitie, s-ar fi intrat in plenul Senatului cu variantele fiecaruia. Noi am propus o varianta corecta, regulamentara si constitutionala", a declarat Radulescu.
"Suntem cu totii de acord ca in aceasta sesiune parlamentara actuala putere va avea majoritate in Biroul Permanent al Senatului. Acest lucru este acceptat de toata lumea. Vor fi 7 din partea coalitiei de guvernaresi 6 din partea opozitiei. Totul este sa negociem intr-adevar cele patru sesiuni parlamentare care mai sunt in fata si sa ajungem la o concluzie si in ce priveste comisiile. Acesta este jobul nostru, cum s-ar spune, pentru ziua de luni", a afirmat senatorul UDMR, Verestoy Attila.
Negocierile privind functiile din conducerea Senatului au fost reluate luni dimineata, iar dupa amiaza au fost batute in cuie in plenul senatului. In aceasta sesiune, atat timp cat puterea are 69 de senatori, are si majoritatea in Biroul permanent al Senatului.
Daca un singur senator al puterii trece la opozitie, se va schimba din nou majoritatea si in Biroul Permanent.