Agerpres informeaza: Cristian Diaconescu: Nu numai un premier ar putea fi schimbat, ci tot guvernul
Guvernul sau programul de guvernare ar putea fi schimbat in totalitate, nu doar un prim-ministru, a declarat luni, la RFI, presedintele de onoare al Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, Cristian Diaconescu.
El a confirmat ca exista discutii in coalitia de guvernamant privind varianta inlocuirii lui Emil Boc din postul de prim-ministru, subliniind ca problema ar putea presupune o schimbare a intregului cabinet.
Cristian Diaconescu a mai spus ca este greu de gasit un premier tehnocrat, care sa aiba suficient sprijin politic in Parlament.
‘Am discutat si discutam in special componenta tehnocrata in legatura cu eventualitatea discutiei privind un nou premier. Spun ‘eventualitatea‘, pentru ca aici lucrurile sunt ceva mai complexe, nu numai un prim-ministru la un moment dat ar putea fi schimbat, ci si Guvernul sau programul de guvernare. Deci, din acest punct de vedere, aspectele politice sunt deosebit de importante. (...) Daca ne uitam in partidele politice, nu cred ca vom gasi o definire destul de exacta si mai ales urmarita consecvent in ceea ce priveste tehnocratia. Sigur, in momentele complicate, asa cum este cel prin care trece Romania, un profesionist mai presus decat orice poate conta. Dar, pe de alta parte, avand in vedere situatia ‘real-politik‘-ului din Romania si radicalismul dus pana la absurd, pe absolut orice fel de domenii, acolo unde politicul ar putea avea o implicare, este greu de gasit o formula care sa garanteze nu numai un profesionalism iesit din comun, poate, cat mai ales sustinerea politica si mai ales in Parlament a acestui profesionalism‘, a afirmat presedintele de onoare al UNPR.
Cristian Diaconescu nu exclude totusi posibilitatea ca Emil Boc sa ramana premier. ‘In acest moment, nu trebuie sa excludem varianta ca premierul Emil Boc sa-si continue activitatea. Este o chestiune de decizie, de cumpanire, pe care partidul majoritar la guvernare trebuie sa o faca‘, a mentionat el.