Senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordos, a adresat o interpelare premierului Emil Boc pe tema: Cum aplica Guvernul Boc Deciziile Curtii Constitutionale?. Puteti citi interpelarea in continuare.
'In virtutea dreptului meu constitutional de a ma prevala de acest instrument de control al activitatii dumneavoastra si al guvernului pe care il conduceti, va intreb cu toata seriozitatea ce aveti de gand sa faceti cu salariatii si pensionarii din aceasta tara, acum dupa ce presedintele Basescu a anuntat ca va reduce cu 25% salariile si cu 15% pensiile?
Va marturisesc faptul ca nu am pus aceasta intrebare retoric si nici patetic, ci in ideea ca, vazandu-va "in pana de idei" privind reforma sistemului public de pensii si salarii, m-am gandit sa va sugerez de unde ati putea sa recuperati banii care va lipsesc pentru a nu-i condamna pe toti bugetarii la o viata cotidiana a minimei rezistente.
Va reamintesc faptul ca in data de 14 aprilie 2010, Curtea Constitutionala a dat un verdict astepat cu nerabdare atat de noi, cat si de colegii de la PNL. Este vorba despre obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului I, pct. 1, art.I, pct. 6, art.I pct.27 si ale art.I pct.28 din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici. Mentionez ca m-am numarat printre cei 33 de semnatari ai PSD si sunt mandru de acest lucru.
Domnule Prim-Ministru, este inadmisibil faptul ca ati ignorat cu buna stiinta, pana la momentul de care vorbim, nu doar una, ci doua Decizii anterioare ale Curtii Constitutionale si anume Decizia nr.1257 din 07 octombrie 2009 si Decizia 1629 din 03 decembrie 2009, ultima suspendand efectele Ordonantei de Urgenta a Guvernului 105/2009 pana la data de 27 februarie 2010, din 28 februarie 2010, incetand de drept efectele ei, potrivit articolului art.147, alin. (1) din Constitutie.
Mai mult decat atat, Curtea Constitutionala a constatat ca balbaiala dumneavoastra legislativa, implementata prin acest tip de ordonante de urgenta nu are decat scopul de a produce "instabilitate legislativa". Nu trebuie sa va reamintesc dumneavoastra, dar trebuie sa le reamintesc celor care astazi sunt la bunul plac al masurilor discretionare ale unui Guvern amanetat clientelei politice, la ce blocaj institutional s-a ajuns din cauza mentinerii abuzive pe post a acolitilor dumneavoastra din teritoriu. Cum fostii directori, discretionar destituiti de catre PD-L, repusi in functii de hotarari judecatoresti justificate dublau pe cei pe care nu va indurati sa-i destituiti conform legii. Mai mult decat atat, nici macar hotararile judecatoresti nu mai pot fi puse in aplicare conform noii legi, trecute la inceputul lunii martie prin Parlament, din simplul motiv ca pe un post desfiintat nu mai pot fi angajate alte persoane decat prin concurs.
Reflectati, va rog, si la faptul ca fiecare dintre directorii destituiti de dumneavoastra abuziv au dat sau se pregatesc sa dea statul roman in judecata si nu numai ca au castigat sau vor castiga in mod sigur, prin hotarare definitiva si irevocabila dreptatea, dar vor castiga si cele 15 salarii compensatorii retroactive, adica minimum 500 de milioane de lei vechi, iar numarul acestor persoane nu este mai mic de cateva sute.
In conditiile in care Curtea Constitutionala ne-a dat noua dreptate si a sesizat ca ati incalcat prin ordonantele de trista celebritate atat articolul 16 alin.(1) si i-ati discriminat prin prevederi legislative aberante pe cei care detin functii de conducere la nivelul serviciilor publice deconcentrate, cat si art.16 alin. (3) din Constitutie referitor la ocuparea efectiva a functiilor publice prin concurs, va intreb, domnule Prim-Ministru, nu credeti ca ati putea recupera banii pe care astazi vreti sa-i smulgeti fara jena de la gura pensionarilor si a salariatilor bugetari, de la acei directori politici pe care i-ati mentinut ilegal in functie de la data de 28 februarie 2010 si pana acum sau de la cei ce se fac responsabili de acest lucru?
In deplina concordanta cu aceasta solutie pe care o vad perfect fezabila, permiteti-mi, domnule Prim-Ministru sa va intreb daca, macar de data aceasta veti tine cont de decizia Curtii Constitutionale si daca veti lua masurile care se impun pentru revenirea la normalitate in institutiile deconcentrate!'