Senatorul Alexandru Cordos (foto) a sustinut o declaratie politica intitulata MODIFICAREA CODULUI MUNCII - ULTIMA LOVITURA DATA POPULATIEI ACTIVE!, pe care o puteti citi in continuare.

Prin procedura dictatoriala deja cunoscuta guvernantii doresc angajarea raspunderii pe Codul Muncii.
PSD se va opune acestui nou abuz prin care se intentioneaza legiferarea unui act normativ neagreat de sindicate, de cea mai mare parte a patronatelor si mai ales de angajati.
Asa-zisa liberalizare a relatiilor de munca dupa opinia guvernantilor este de fapt o liberalizare dramatica, care va afecta nu numai Codul Muncii ci si alti piloni ai statului social cum ar fi legile sindicatelor, ale patronatelor, si ale contractului colectiv de munca.
Se ignora in mod deliberat faptul ca aceasta guvernare ne-a adus la o situatie alarmanta: suntem statul cu economia cea mai putin dezvoltata din Uniunea Europeana; cu o rata a ocuparii fortei de munca de 57%, suntem tara cu cel mai mic numar de persoane ocupate in munca la suta de persoane active, iar cu o rata a saraciei relative la nivelul lui 2010, undeva in jurul a 28%, suntem de departe cei mai saraci membri ai Uniunii. Principala consecinta - inegalitatea sociala exprimata de raportul dintre cei mai bogati din populatie si cei mai saraci are valoarea cea mai mare, Romania fiind astfel cea mai polarizata societate din Uniunea Europeana.Prin noile reglementari, angajatul poate fi usor si ieftin concediat, va avea mult mai putina putere de negociere a conditiilor in care isi vinde munca si va fi lipsit de multe din instrumentele actuale de recurs juridic impotriva angajatorului. Eliminand obligativitatea contractelor de munca la nivel national si a celor la nivel de ramura pentru firmele private se instituie un regim inegal de putere in care contractul colectiv este negociat doar la nivel de firma .
Dreptul la greva este sever restrictionat, eliminandu-se imunitatea la concediere pe motive profesionale a reprezentantilor angajatilor. In consecinta, drepturile angajatilor, in ansamblul lor, nu sunt decat simple paleative institutionale, noul Cod al Muncii diminuandu-le drastic.
Inca din Expunerea de motive, Ministerul Muncii isi asuma, ca scop al schimbarii, "sustinerea mediului de afaceri". Dupa care acelasi document face referire la faptul ca "liberalizarea este parte a acordului cu FMI" - desi reprezentantii Fondului au declarat explicit ca aceasta NU ESTE DORINTA LOR.
La aceste argument se adauga remarcile demagogice ale presedintelui Basescu, care arata ca flexibilizarea Codului Muncii va reduce flagelul muncii la negru" (!!!!). Afirmatie fara temei, in opinia noastra, deoarece nu exista pana acum date care sa demonstreze riguros ca legislatia muncii are un efect independent de alte cauze si semnificativ asupra muncii la negru in conditiile specifice ale economiei romanesti.
Afirmatia guverrnantilor ca "Exista un consens intre patronate ca liberalizarea le este benefica in varianta propusa de guvern" este o MINCIUNA, deoarece discutii preliminare nu au avut loc (sau, cel mult cu acele patronate care sustin guvernul). Masa critica a patronatelor locale a fost exclusa de la dialogul social in procesul de elaborare a noilor prevederi.
Este necesar sa evidentiem si precaritatea noilor masuri de reducere a investitiilor in pregatirea profesionala a angajatilor, de efectele nocive pe care le implica precum si de alte elemente ignorate pe nedrept in reglementarile guvernamentale.
Lipsirea de drepturi sociale a masei salariatilor in urma unei proceduri facile de "dictat" legislativ prin asumarea raspunderii guvernamentale (in care guvernul reprezinta doar un grup de interese restans), in detrimentul consultarii cu toate fortele responsabile nu poate fi agreata din perspectiva democratiei social- liberale.
In opinia Partidului Social Democrat, accentul ar trebui pus pe crearea locurilor de munca. O crestere in cativa ani a ratei de ocupare, de la 57, la 70% ar aduce in jur de 10% la PIB-ul tarii.
Dealtfel, presedintele PSD, Victor Ponta, sustine, in urma intalnirilor cu reprezentantii ai confederatiilor sindicale, ca "propunerile Guvernului de modificare a Codului Muncii sunt un atac la adresa angajatilor din mediul privat.Guvernul Boc merge mai departe pe o cale gresita, o cale care inseamna distrugerea prin lege a oricarui tip de opozitie, fie ca e vorba de opozitia politica, fie ca e vorba de sindicate si patronate care nu sunt de acord cu Guvernul si care au propriile idei, in disonanta cu ceea ce crede Guvernul Boc".
Nu este de neglijat semnalul Confederatiilor Sindicatelor Europene si Internationale transmis prin scrisoarea deschisa adresataa presedintelui Traian Basescu si premierului Emil Boc, privind propunerile Guvernului de modificare a Codului Muncii : "Va scriem pentru a ne exprima ingrijorarea profunda fata de actualele propuneri de modificare a unor legi in Romania, care vor afecta angajatii, sindicatele, dar si conflictele de munca si contractele colective si suntem solidari cu solicitarile sindicatelor din Romania care le-au cerut membrilor guvernului sa respecte regulile Organizatiei Internationale a Muncii". In plus, aceste propuneri nu au fost precedate de nicio documentare sau analiza obiectiva a impactului social real pe care il vor avea. "Reformele pe care guvernul vrea sa le introduca trebuie sa fie supuse unui dialog social si sa tina cont de amendamentele propuse de partenerii sociali pentru a evita un conflict de munca. In orice caz, consideram ca reformarea unui intreg pachet de legi sociale nu poate avea loc intr-un timp atat de scurt", precizeaza reprezentantii celor doua confederatii sindicale in scrisoarea deschisa .
Ca partid social-democrat impartasim ideea ca este nevoie absoluta de timp pentru consultari cu partenerii sociali, de schimburi de experienta, dar si de o analiza a situatiei prezente si de identificarea unor puncte de referinta pentru modernizarea legislatiei astfel incat aceasta sa respecte drepturile angajatilor in conformitate cu prevederile conventiilor internationale pe care Romania le-a ratificat.