Senatorul ADRIAN TUTUIANU a sustinut o declaratie politica intitulata: "Un presedinte iresponsabil mai da o lovitura statului de drept"
Dictionarul juridic spune ca notiunea statului de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale). In teoria politica, prin stat de drept se intelege un stat bazat pe o ierarhie a normelor generatoare de ordine juridica. In statul de drept, statul este garantul libertatilor si drepturilor individuale, totodata, asigurand securitatea interna s externa a cetatenilor prin institutii democratice. Institutia superioara careia i se subsumeaza alte legi si norme este Constitutia.
Am folosit aceasta introducere ca sa avem in fata un reper definitoriu a ceea ce in teorie este consacrat drept stat de drept si ceea ce inseamna astazi, in realitatea Romaniei stapanite de Traian Basescu, abandonarea, deraierea grava de la acest reper. Am spus-o de mai multe ori, si eu si multi colegi de-ai mei: Prin tot ce face, spune, ordona presedintele Basescu distruge sistematic fundamentele democratice ale Romaniei. La inceput, iesirile sale au fost privite cu o anumita suspiciune, dar sunt deja 7 ani de atitudini si reactii profun anti-democratice, anti-constitutionale din partea celui care ar trebui sa fie primul supus al legii fundamentale.
Una dintre ele s-a produs in urma cu doua saptamani, in atmosfera relaxanta, lipsita de tensiunile unor posibile intrebari incomode, pe care televiziunea publica in general si doamna Culcer, in special, au grija sa i-o creeze de fiecare data presedintelui.
Multe si nenumarate prostii a sus presedintele la TVR. Dar dintre ele razbat afirmatii extrem de grave prin care, fara jena si fara nici o subtilitate, seful statului atenteaza la temelia statului de drept, din ce in ce mai erodata dupa un mandat si jumatate cu el la Cotroceni.
Spune asa Traian Basescu: "Dupa mine, tneaSenatul in ansamblul lui, cu tot cu presedinte, s-a compromis. Sa refuzi sa adopti legea cu privire la crearea mecanismului de promovare si selectare a judecatorilor pentru Inalta Curte este descalificant pentru Senat. (...) Senatul este compromis de la presedinte pana la ultimul senator".
Stimati colegi, mai ales cei din arcul guvernamental, ce-am citat acum se numeste atac fatis la democratie. Sa jignesti cu atata lipsa de decenta, din calitatea de presedinte al tarii, intreaga Camera superioara a Parlamentului Romaniei este un gest de rara iresponsabilitate. Atat l-a dus capul pe acest individ ca reactie fata de unul din ultimele puncte de rezistenta impotriva abuzului generalizat - Senatul Romaniei: sa scuipe o injuratura in directia noastra. Se pentru ce? Pentru ca nu a fost votata o lege care sa-i permita intruziunea in sistemul juridic prin influentarea directa a numirilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pentru ca ne-am opus unui incalcari grosolane a separatiei puterilor in stat si a atributiilor CSM. In definitiv, pentru ca nu ne-am facut pres la bocancii sai. Pentru toate astea, presedintele Romaniei ne injura. Si tare vreau sai intreb pe colegii senatori din PD-L: nu le crapa inima de rusine cand un personaj cu apucaturi dictatoriale ii umileste la scena deschisa? Nu simt o revolta personala cand sunt desfiintati public de cineva fara elementare cunostinte si radacini democratice? Domnilor, e deranjanta democratia pentru dictatori, ii incurca, dar dureros e cand va faceti partasi unui asemenea macel. Daca niciunul din senatorii care sustin actuala majoritate nu a gasit sau nu gaseste de cuviinta sa respinga ferm aceste iesiri bolnave din partea presedintelui, deveniti - si nu ma feresc s-o spun - complici ai lui Traian Basescu in actiunea concertata de a distruge statul de drept, democratic in Romania.
Mai are o interventie "memorabila": Am discutat cu premierul Boc sa le lasam prin Parlament, desi erau obligatii asumate de statul roman acum nu mai am ce sa fac decat sa concluzionez ca nu ne putem pune nadejde in dorinta Parlamentului de a moderniza, de a continua procesele de reforma. Si atunci reforma sanatatii, legislatia legata de justitie, de asistenta sociala trebuie asumata de Guvern prin asumarea raspunderii.
Comentariile sunt aproape de prisos. Va imaginati ce structura profund nedemocratica trebuie sa aiba acest individ ca sa emita astfel de mizerii? Dumnealui ne spune ca a discutat cu premierul despre legi extrem de importante, sa le lase prin Parlament, de parca mecanismul firesc, in spiritul democratic de legiferare ar fi ceva optional si presedintele ne-a facut un fel de favor. Daca vrea Traian Basescu, Parlamentul are voie sa legifereze. Daca n-are chef, ii spune lui Emil Boc, ca si acum, sa forteze angajarea raspunderii - o procedura absolut exceptionala, transformata de PD-L in obiceiul casei. Trecem peste culpabilizarea stupida a Opozitiei pentru esecul majoritatii PD-L.
De ce suntem "pedepsiti"? Pentru ca a ajuns dumnealui la concluzia ca Parlamentul nu-l ajuta sa modernizeze tara. Si are dreptate, cel putin in ceea ce ne priveste pe noi, reprezentantii Opozitiei. Pentru ca,
• daca sa modernizezi tara inseamna sa tai prosteste salarii si pensii sau sa te imprumuti, tot prosteste, doar pentru ca ti-e peste mana sa tai de la clientela - refuzam aceasta reforma.
• daca sa modernizezi tara inseamna sa inchizi spitale, scoli si posturi de politie, refuzam aceasta reforma.
• daca sa modernizezi tara inseamna sa concediezi fara discernamant zeci de mii de oameni, refuzam aceasta reforma.
• daca sa modernizezi tara inseamna sa elimini parghii sociale esentiale, refuzam aceasta reforma.
Si daca modernizare inseamna, in capul lui Traian Basescu, sa batjocoresti Parlamentul, sa ignori Constitutia si sa distrugi temeiliile statului de drept, refuzam si denuntam ferm aceasta grobiana atitudine.
Asta nu e reforma, e atac la democratie!