Doua proiecte de lege au fost respinse ieri la Senat din cauza absentei senatorilor Coalitiei de la lucrarile plenului: proiectul de lege privind Codul Vamal al Romaniei, considerat o prioritate pentru integrare; proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului referitoare la modificarile aduse sistemului asigurarilor pentru somaj si la stimularea ocuparii fortei de munca, prioritate legislativa a Executivului.
Cele doua legi intrau in categoria actelor normative organice si aveau nevoie de votul a cel putin 69 de senatori pentru a fi aprobate. Numarul necesar de voturi nu a reusit insa a fi atins, cu toate ca parlamentarii Opozitiei au sustinut proiectul Codului Vamal.
Vehement, liderul grupului senatorial PNL-PD, Puiu Hasotti, a precizat ca la sedinta de ieri doar patru conservatori au fost prezenti, din 12, cinci din zece de la UDMR, iar din cadrul Aliantei au absentat doar liberalii Mihail Lupoi, Ionut Popescu si Stefan Antonie.
Liderul PNL, Varujan Vosganian, a explicat ca problema votului este cauzata, in principal, de absentele motivate ale colegilor euroobservatori, plecati la lucrarile Parlamentului European, care, a adaugat el, ar trebui „scazuti“din cvorum.
La finalul sedintei, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (foto), a anuntat ca votul la proiectul de lege privind Codul Vamal al Romaniei va fi reluat. Aceasta decizie a fost luata, prin consens, de liderii grupurilor parlamentare, dupa ce senatorul PNL Teodor Melescanu a invocat faptul ca votul electronic nu a inregistrat voturile senatorilor Mihai Lupoi si Gheorghe Serbu la acest proiect de lege. „Desi au fost in sala si au votat, nu li s-a inregistrat votul“, a sustinut el, mentionand ca acest lucru s-ar fi intamplat la votul privind Codul Penal, precizare corectata insa de colegii din sala. (Narcisa Petre)