Senatorul Alexandru Cordos, secretarul Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala, ne informeaza, printr-un comunicat, ca senatorii PSD au obtinut, in comisie, adoptarea amendamentului privind valoarea punctului de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie, din cadrul proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii publice.
Grupul senatorial PSD+PC a sustinut aproximativ 100 de amendamente, printre care cele mai importante fac referire la valoarea punctului de pensie, varsta de pensionare, pensionarea anticipata, pensia de invaliditate, pensiile speciale si neretroactivitatea legii. Din pacate pentru pensionari, aceasta categorie sociala atat de greu incercata in ultima vreme, singurul amendament aprobat a fost cel care priveste valoare punctului de pensie.
Tot in cadrul sedintei Comisiei pentru munca, au fost respinse si articolele privind recalcularea pensiilor.
Valoare punctului de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie este o initiativa a PSD din Legea 250/2007, in conditiile in care legea actuala prevedea doar 39,9%. De asemenea, acest amendament ramane un punct esential si definitoriu al politicii PSD in domeniul pensiilor.
Mai mult, Alexandru Cordos afirma ca PSD considera ca Legea privind sistemul unitar de pensii publice, in actuala forma, este neconstitutionala.
In vederea reconsiderarii proiectului de Lege a pensiilor, senatorii PSD vor sustine in plenul Senatului toate amendamentele respinse in comisie.
In acest sens, senatorul Toni Grebla, presedintele Comisiei juridice a Senatului, ne-a precizat: 'Daca amendamentele formulate de PSD in comisiile avizatoare si comisia raportoare nu vor fi acceptate de majoritatea formata din PD-L, UDMR si independentii afiliati, atunci senatorii PSD vor vota impotriva proiectului de lege al Guvernului privind sistemul unitar de pensii publice.'