Senatorilor PD-L, UDMR si celor independenti le vor fi imputate cele 10 zile in care Senatul nu a putut legifera. Si sedinta de plen a Senatului de miercuri, 17 martie 2010, a fost incheiata fara a se vota ordinea de zi si cu respingerea programului de lucru pentru saptamana viitoare. Vinovati de blocajul din aceasta Camera a Legislativului sunt senatorii puterii - PD-L, UDMR si cei independenti -, carora le pot fi imputate zilele blocate.
Culmea tupeului, senatorul Tiberiu Igas, liderul grupului PD-L, are de gand sa propuna ca plenul Senatului sa se reuneasca, saptamana viitoare, de trei ori, pentru dezbaterea proiectelor legislative amanate din cauza blocajului de 10 zile proovocat de senatorii PD-L, UDMR si de cei independenti.
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat, dupa ce senatorii au revenit din pauza de consultari, ca s-a depasit programul de lucru, astfel ca, in conformitate cu Regulamentul, se supune votului programul de lucru pentru saptamana viitoare.
Programul de lucru a fost supus votului, fiind respins cu 47 de voturi "impotriva", 34 favorabile si o abtinere. Toate cele 34 de voturi impotriva sunt ale senatorilor PD-L, UDMR si ale independentilor.
Mircea Geoana a comentat ca acest vot este in contradictie cu spiritul declaratiilor din plen ale senatorilor din arcul puterii si a anuntat incheierea sedintei de plen.
Senatorii au luat in cursul zilei de miercuri doua pauze de consultari, solicitate de PD-L si UDMR, pentru a se ajunge la un consens pe tema cererii inadmisibile, anticonstitutionale si antiregulamentare de revocare din functie a presedintelui Senatului, cea de-a doua pauza fiind ceruta pentru a se rezolva impasul creat de solicitarea insolenta a independentilor de a avea un loc in Comisia de Regulament.
Ultima pauza de consultari a fost luata cu o jumatate de ora inaintea expirarii programului de lucru, in care senatorii PD-L, UDMR si independenti, pe de o parte, si cei ai PSD si PNL, pe de alta parte, s-au contrazis in interpretarea Regulamentului. Din cauza opozitiei celor de la putere a putut fi votatat nici macar ordinea de zi.
In aceste conditii, Igas a spus, dupa incheierea sedintei in plen, ca, desi programul de lucru al Senatului pentru saptamana viitoare a fost respins, senatorii PD-L vor propune, luni, un nou program, care sa contina trei sedinte de plen, nu doar doua, cum este uzual.
"Chiar solicitam presedintelui Senatului sa propuna un program cu plen luni, marti si miercuri, pentru a recupera toate initiativele legislative care se indreapta spre aprobare tacita", a adaugat el.
Procesul legislativ din plenul Senatului a fost blocat, incepand de saptamana trecuta, odata cu solicitarea PD-L de revocare din functie a lui Mircea Geoana.
Igas a afirmat, dupa plenul de miercuri, ca blocajul nu a venit din partea PD-L, ci din partea presedintelui si a grupului PSD, ceea ce este absurd.
Liderul grupului PD-L a precizat ca, in cazul in care Mircea Geoana sau grupul PSD nu vor sesiza Curtea Constitutionala cu privire la demersul de revocare, democrat-liberalii nu se vor adresa CCR, intrucat cel care a contestat revocarea ca neconstitutionala a fost Geoana.
Daca PD-L nu cere arbitarjul CCR, atunci de ce boicoteaza Senatul? Dintr-un singur motiv: au ordin sa faca orice pentru a-l decredibiliza.
Senatorii puterii se comporta asemenea teroristilor kamikaze din Orientul Mijlociu: isi leaga dinamita in jurul corpului si arunca totul in aer.