PSD a cerut o pauza pentru consultari dupa ce plenul a respins amendamentul social-democratilor de excludere a cadrelor militare de sub sfera actului normativ.
Legea pensiilor a reintrat, astazi, in dezbaterea Senatului
Senatorii au decis, cu putin timp in urma, respingerea pensiilor speciale pentru militari. Sedinta Senatului este suspendata, in acest moment, deoarece PSD a cerut o pauza pentru consultari, dupa ce plenul a respins amendamentul social-democratilor de excludere a cadrelor militare si a politistilor de sub sfera actului normativ propus de Guvern.
Principalul amendament care a starnit dispute s-a referit la propunerea PSD de eliminare a cadrelor militare in activitate si politistii din noua Lege, care n-ar mai trebui sa aiba obligatia de a contribui la fondul din sistemul de asigurari sociale, dupa cum a explicat presedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Grebla.
Supusa la vot, propunerea a fost respinsa cu 33 de voturi "pentru", 46 "impotriva", o abtinere.
Desi este deputat, presedintele PSD, Victor Ponta, s-a prezentat la Senat pentru a le spune colegilor sai sa vina la consultari si a anuntat ca, cel mai probabil tot astazi, PSD va depune o motiune simpla pe Aparare, care sa critice introducerea militarilor in sistemul public de pensii.
Senatorii au reluat, in cadrul plenului de miercuri, dezbaterile pe marginea Legii unitare a pensiilor, in prezenta ministrului Muncii, dupa ce sedinta a inceput cu peste o jumatate de ora intarziere fata de programul initial si dupa o sesiune de declaratii politice, ramasa restanta de luni.
In cadrul dezbaterilor de saptamana trecuta, dupa incheierea dezbaterilor generale pe tema Legii pensiilor, senatorii au inceput sa discute amendamentele articol cu articol, ajungand in sedinta de martea trecuta doar pana la articolul 6, din 201, dezbatand si respingand trei amendamente.
La lucrari este prezent si ministrul Muncii, Mihai Seitan.
Nici sedinta de astazi nu a inceput, insa, fara incidente. Mai multi reprezentanti ai asociatiilor de pensionari s-au strans, miercuri dimineata, in fata Senatului, pentru a protesta, fiind nemultumiti de pensiile mici.