In sedinta de ieri a Senatului au fost reluate dezbaterile asupra proiectului de lege privind aprobarea ordonantei pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si cel al Ungariei pentru infiintarea "Fundatiei Gojdu", primii care s-au inscris la cuvant fiind senatorii Opozitiei. Potrivit presedintelui PRM Corneliu Vadim Tudor, adoptarea acestui acord ar avea semnificatiile unui act de "mare tradare", din aceeasi serie cu retrocedarea Castelului Bran si a Castelului Peles. Atat senatorul PSD Adrian Paunescu, cat si liderul PRM au solicitat plenului sa-i dea dreptul IPS Laurentiu Streza, mitropolit al Ardealului si presedinte al Fundatiei Gojdu din Sibiu, sa prezinte punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe. Solicitarea sa a fost sustinuta si de senatorul PSD Antonie Iorgovan.
Incercand sa limiteze interventiile pe acest subiect, presedintele de sedinta Nicolae Vacaroiu (foto) a propus ca declaratia reprezentantului BOR, scrisa pe o hartie, sa fie citita de un senator PSD.

Meci Vadim - UDMR!

Presedintele Comisiei Juridice, senatorul UDMR Peter Eckstein, s-a impotrivit acestei luari de cuvant, considerand ca cererea nu este regulamentara si a aratat ca punctul de vedere al Bisericii a fost prezentat deja in timpul dezbaterii proiectului in comisii.
"Intr-adevar, tindem sa creem un precedent nedorit si care nu a existat in acesti 15-16 ani.
Cu tot respectul fata de toti reprezentantii bisericilor din Romania si facand abstractie de la persoane sau de la institutii, va solicit sa nu creem acest precedent intr-o perioada cand si asa foarte multi ar incerca sa diminueze importanta Parlamentului", a aratat presedintele UDMR, Markó Béla.
Solicitand cuvantul asupra unor probleme procedurale, C.V. Tudor a aratat ca "este din ce mai suspecta insistenta UDMR de a-l impiedica pe mitropolitul Ardealului sa ia cuvantul in Senatul Romaniei". In final, propunerea ca IPS Laurentiu sa se adreseze plenului a fost adoptata cu 65 de voturi "pentru", 26 "impotriva" si 6 abtineri.