Senatorii Miron Mitrea si Dan Voiculescu au exprimat, luni, in sedinta grupurilor parlamentare ale PSD, rezerve fata de decizia conducerii partidului de a vota o motiune de cenzura, au declarat surse din partid.
Argumentele invocate de Mitrea au fost legate de faptul ca, prin eventuala adoptare de catre Parlament a unei motiuni de cenzura, nu este exclusa propunerea unui nou Cabinet, ceea ce ar diminua mesajul de opozitie al PSD.
Senatorul PSD a afirmat, potrivit surselor citate, ca social-democratii ar trebui sa stabileasca exact pasii de urmat in cazul in care vor vota o motiune de cenzura si sa aiba siguranta ca, pana la alegeri, Guvernul Boc, cu atributii limitate, va ramane in functie.
Mitrea a spus ca, dupa adoptarea motiunii de cenzura, nu este exclus ca presedintele Traian Basescu sa faca nominalizarea pentru un nou premier, care sa vina cu o formula de Guvern in fata Parlamentului.
El a sustinut ca, intrucat Constitutia nu stabileste un termen limitativ pentru presedinte pentru a propune un alt prim-ministru, Basescu ar putea si sa amane desemnarea unui candidat pana dupa alegerile prezidentiale, dar si sa propuna la scurt timp un alt candidat de prim-ministru.
El a mai argumentat ca, in ipoteza in care Guvernul Boc va fi demis de Parlament, mesajele de opozitie ale PSD ar fi lipsite de principala tinta de critica, Guvernul PD-L.
O pozitie similara a sustinut, potrivit surselor mentionate, si senatorul PC Dan Voiculescu, dar si senatorul PSD Ion Vasile.
Pe langa cei trei, au existat, in sedinta grupurilor parlamentare comune ale PSD, si voci care au aratat ca impunerea unei motiuni de cenzura care sa fie adoptata si care sa antreneze caderea Guvernului ar da posibilitatea presedintelui sa forteze un eventual santaj cu alegeri anticipate dupa prezidentiale, in eventualitatea in care va castiga un nou mandat, prin propunerea a doua candidaturi de prim-ministru care sa nu intruneasca votul Parlamentului.
Biroul Permanent National al PSD a decis, luni ca social-democratii sa sustina o motiune de cenzura care sa duca la indepartarea actualului Guvern, a anuntat liderul partidului Mircea Geoana.