Senatorii nu mai au chef de munca. Sedinta de plen a Senatului s-a suspendat ieri din lipsa de cvorum, dupa ce senatorii au reusit sa adopte patru dintre cele 67 de proiecte legislative inscrise pe ordinea de zi.
Dupa trei apeluri nominale si mai multe interventii ale presedintelui de sedinta de a-i aduce pe colegii senatori in sala, lucrarile s-au suspendat din lipsa de cvorum.
Intr-o sedinta care a durat mai putin de trei ore, plenul Senatului a votat adoptarea a patru dintre cele 67 de proiecte inscrise pe ordinea de zi. Insistand pe langa senatori sa-si ocupe locurile in banci, Vacaroiu a sugerat la un moment dat ca o solutie pentru continuarea dezbaterilor ar fi sa incuie usile de la sala de sedinta. Controversele cele mai aprinse au fost starnite pe seama numarului regulamentar de senatori care asigura cvorumul unei sedinte. Astfel, reprezentantii PRM au reclamat pe tot parcursul sedintei de ieri lipsa cvorumului pentru adoptarea legilor. Ei au amenintat cu inaintarea propunerii de suspendare a lucrarilor pentru consultari intre grupurile parlamentare.

Patru proiecte adoptate

Dupa ce au trecut, fara amendamente, peste proiectele de modificare a ordonantelor privind siguranta feroviara, taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale si au aprobat completarea si abrogarea unor acte din domeniul protectiei consumatorilor, senatorii au reusit sa adopte proiectul de le-ge privind aprobarea ordonantei privind studiile universitare. Acesta prevede ca absolventii studiilor universitare de licenta sau masterat pot ocupa posturi in invatamantul prescolar si preuniversitar, cu conditia urmarii unor cursuri de psihopedagogie.
Lucrarile in plen s-au oprit la proiectul de lege privind asigurarea calitatii invatamantului, la care liderul grupului PRM din Senat, Gheorghe Funar, formulase mai multe amendamente. Acestea au fost respinse in majoritate de plen, dar, din lipsa de cvorum, presedintele Nicolae Vacaroiu s-a vazut nevoit sa suspende lucrarile. „Nu stiu daca n-ar trebui sa le dau dreptate celor care sustin unicameralismul“, a declarat Vacaroiu la finalul sedintei de joi.