Sedinta de ieri a plenului Senatului a inceput cu „lupta“ in declaratii politice. Si aceasta in contextul in care la sfarsitul saptamanii trecute se luase decizia ca, incepand de ieri, sa se treaca la dezbaterea proiectelor de legi privind integrarea Romaniei in UE. O alta prioritate ar fi inceperea discutiilor pe marginea raportului Comisiei de modificare a Regulamentului Senatului.
Cu toate acestea, atat Puterea, cat si Opozitia si-au concentrat timpii activitatii sedintei de plen pe declaratii politice, mai mult sau mai putin ancorate in urgentele parlamentare.
Astfel, in plenul Senatului au luat cuvantul, rand pe rand, parlamentari care au adus in discutie activitatea primului-ministru, precum si ultimele teme ale politicii romanesti. Unul dintre subiectele care a starnit controverse in Parlament a fost legat de initiativa social-democratilor de a reforma sistemul politic prin introducerea votului uninominal si a Legislativului unicameral.

„Strategie superficiala si neserioasa“

Liberalul Paul Pacuraru, chestor al Senatului, a declarat in plen ca, in privinta reformei electorale si a votului uninominal, se poate vorbi despre un subiect aflat in actualitate de 15 ani, „tocmai datorita vandabilitatii sale pe piata publica“. „Declarativ, votul uninominal a fost sustinut de toate partidele, din pacate, in practica el a fost respins de actorii prezenti pe scena“, a afirmat Paul Pacuraru.
El a reamintit de proiectele pe aceasta tema din 1998, 2003, precum si din februarie 2005 apartinand Puterii. „Din acest motiv, este clar ca initiativa domnului Geoana este depasita de timp si de proiectele majoritatii politice, care a confirmat ca il va sustine pana la aprobarea legislativa“, a conchis Pacuraru.
„Absolut socanta este insa pozitia domnului Geoana in ceea ce priveste bicameralismul“, a continuat senatorul liberal. Pacurau a argumentat ca noua Constitutie a rezolvat problemele legate de impartirea atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului, iar in plan international „bicameralismul este confirmat geografic in toate tarile cu o democratie solida si de traditie“. „Strategia lansata cu pompa de catre Mircea Geoana este superficiala si neserioasa“, a incheiat Pacuraru.

Un Parlament mai puternic

In replica, liderul PSD, Mircea Geoana, a explicat ca reforma politica este o necesitate nationala. El a acuzat graba cu care Puterea doreste schimbarea presedintilor Camerelor si a presedintilor si vicepresedintilor din consiliile judetene, in loc sa se intoarca la problemele reale ale tarii. In plus, Geoana a denuntat si lipsa de interes a presedintelui Traian Basescu de a fixa o intalnire cu toti liderii politici pentru stabilirea unei strategii clare. Liderul PSD a argumentat necesitatea unui Legislativ unicameral prin dezechilibrul pronuntat dintre puterile statului. „Cu Traian Basescu la Cotroceni vom avea nevoie de un Guvern mai puternic, de un Parlament mai puternic“, a aratat Mircea Geoana.