Senatorii au adoptat marti o initiativa legislativa prin care acorda drepturi persoanelor persecutate din motive etnice in perioada 1940-1945, indiferent daca la data refugierii, expulzarii sau stramutarii aveau domiciliul in Romania sau pe teritoriile romanesti vremelnic ocupate de alte state.
Senatorii au adoptat, in acest sens, o initiativa legislativa de modificare a Ordonantei de Guvern 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, care are ca semnatari doi deputati UDMR, Kerekes Karoly si Mate Andras Levente.
Potrivit initiativei legislative, de indemnizatiile prevazute de ordonanta vor beneficia persoanele care au suferit persecutii indiferent daca localitatea in care au fost refugiati, expulzati sau stramutati se afla sub jurisdictie romaneasca ori sub administatia altor state.
Ordonanta mentioneaza ca fiind considerate persecutii deportarea in ghetouri sau lagare de concentrare in strainatate, privarea de libertate in locuri de detentie sau in lagare de concentrare, refugierea, expulzarea sau stramutarea in alta localitate.
In categoria persoanelor care beneficiaza de prevederile ordonantei intra cei care au facut parte din detasamente de munca fortata, au fost evacuati din locuintele pe care le detineau, cei care au fost supravietuitori ai trenului mortii, ori este sotul supravietuitor al unei persoane executate sau asasinate din motive etnice.
Initiativa legislativa, care a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala, are caracter ordinar si a fost dezbatuta de Senat in calitate de prima Camera sesizata.