Senatorii au respins ieri dezbaterea in procedura de urgenta a legii privind reglementarea situatiei juridice a bunurilor care au apartinut fostului suveran al Romaniei, Mihai I.

Cererea de aprobare a procedurii de urgenta a fost respinsa cu 57 de voturi venite din partea UDMR si PRM, in timp ce 27 de senatori, in majoritate de la PSD, au votat "pentru", iar opt reprezentanti ai PNL si ai PD s-au abtinut. Senatorul PRM Gheorghe Buzatu a declarat in plen ca "posesiunile fostului rege nu au inca o situatie clara" si a propus desemnarea unei comisii care sa stabileasca situatia exacta a bunurilor regale. La randul sau, Valentin Dinescu (PRM) a argumentat ca se doreste intrarea in procedura de urgenta a unei legi "despre care nu se stie mare lucru". "Ar trebui mai intai sa vedem ce reprezinta suma cu care se doreste despagubirea fostului rege", a apreciat el.
Gyorgy Frunda a tinut sa precizeze ca importanta problemei propuse dezbaterii nu justifica procedura de urgenta "atat timp cat statul are datorii la mai mult de jumatate dintre cetatenii sai".
Potrivit proiectului de lege, initiat de Guvernul Romaniei, "scopul reglementarilor propuse vizeaza, in principal, ideea de reparatie morala, in conditiile in care aspectele de ordin material ocupa un loc subsecvent". Actul normativ stipuleaza recompensarea baneasca a fostului suveran cu 30 de milioane de euro pentru imobilele nerestituite si pentru toate colectiile, obiectele si celelalte bunuri mobile aflate in inventarul acestora. Ele apartin Domeniului Peles si sunt in administrarea Ministerului Culturii si a Regiei Autonome pentru Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat.

Legea ar putea trece abia in legislatura viitoare

Executivul a propus restituirea in natura a imobilului "Vila Cavaleri" si a bunurilor din dotarea acestuia. In plus, fostul suveran, alaturi de principesa Margareta si de principele Radu beneficiaza, pe durata vietii, de folosinta gratuita a Palatului Elisabeta. In privinta castelelor Peles, Pelisor si Foisor, legea il indreptateste pe fostul rege sa beneficieze de ele pe durata vietii doar pentru organizarea unor evenimente deosebite si numai in masura in care in organizarea si desfasurarea acestora este implicat si statul roman.
O data cu solutionarea notificarilor si a actiunilor in justitie, potrivit procedurilor in vigoare la data formularii lor, se sting orice obligatii reciproce dintre statul roman si fostul suveran al Romaniei Mihai I.
Acest vot amana dezbaterea proiectului pentru o sedinta ulterioara, care ar putea avea loc abia in Legislatura viitoare.