Senatorul Ion Toma, liderul Grupului parlamentar PSD+PC din Senatul Romaniei, are un punct de vedere referitor la Legea Bugetului, adoptata joi de Parlament, punct de vedere pe care il puteti citi in continuare.
'Fara indoiala, Partidul Social Democrat intelege importanta bugetului pentru functionarea economiei si a institutiilor statului. De asemenea, intelege ca trebuie, ca partid de opozitie, sa fie parte a obligatiei de respectare a angajamentelor cu FMI, pentru a putea accesa in intregime imprumutul contractat. PSD intelege chiar si graba cu care Guvernul doreste aprobarea bugetului; ceea ce nu intelege este lipsa de seriozitate a coalitiei de guvernare PD-L-UDMR.
Este pentru prima data in istoria Parlamentului cand o decizie comuna a liderilor tuturor grupurilor parlamentare si a comisiilor de specialitate, in spiritul transparentei si descentralizarii, nu a fost respectata. S-a hotarat in comisiile reunite de specialitate ca sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale sa fie alocate in proportie mai mare de catre consiliile judetene, ceea ce a fost respins in plen, Guvernul alocand in mod discretionar aceste sume.
Nu intelegem ignorarea prevederilor legale privind intocmirea bugetului - exemplu umilirea pensionarilor prin nerespectarea valorii punctului de pensie de 45% din valoarea salariului mediu brut.
Nu intelegem alocarea resurselor bugetare in mod clientelar.
1) Bugetul pentru 2010 este iluzoriu, deoarece cresterea economica de 1,3% este bazata pe o crestere a consumului populatiei cu 3%, crestere ireala, deoarece intrarea in procedura de insolventa a societatilor comerciale va ingrosa numarul somerilor alaturi de cei din sectorul bugetar.
2) Bugetul pentru 2010 este antisocial:
- pensionarii, profesorii, agricultorii, salariatii din sistemul sanitar sunt primii sacrificati in numele crizei;
- pensiile vor fi inghetate in 2010; ajutoarele acordate familiilor de pensionari sub forma de alimente se desfiinteaza;
- tichetele de calatorie nu mai sunt compensate in bani;
- nu exista nicio masura de mentinere a locurilor de munca; din contra, reducerea lor cu peste 100.000;
- cresterea somajului la peste 1.000.000 de someri.
3) Bugetul pentru 2010 este fara viziune si impotriva modernizarii:
- nu putem aborda problema bugetului cu o viziune atat de ingusta, fara o strategie clara;
- scaderea investitiilor nu stimuleaza cresterea economica a Romaniei;
- scaderea bugetului educatiei cu peste 30% pune in pericol si sansele pentru un altfel de viitor al tinerilor romani;
- eliminarea subventiilor pentru producatori va conduce la o scumpire a alimentelor si la o crestere a importurilor.
4) Bugetul pentru 2010 este antieuropean deoarece mentine decalajele economico-sociale fata de tarile din UE27. Prin inchiderile de scoli si spitale din mediul rural/mic urban, discrepanta dintre oras si sat va creste, contrar principiilor europene.
5) Bugetul pentru 2010 este pentru unii muma si pentru altii ciuma. In timp ce profesorii, angajatii din sanatate, transporturi, agricultura sunt disponibilizati, la ministerele acestui Guvern se dubleaza primele de vacanta, sporurile si salariile de merit.
In concluzie, Partidul Social Democrat nu vrea sa fie partas la un asemenea buget, iar intreaga responsabilitate pentru criza sociala revine guvernarii PD-L-UDMR impusa de presedintele Basescu.'