Jurnalul National informeaza : Senatorii nu vor sa taie din banii academiilor
Senatul a respins miercuri cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG 79/2010, prin care seful statului solicita incetarea acordarii de subventii de la buget Academiei Oamenilor de Stiinta, celei de Stiinte Tehnice si Academiei de Stiinte Medicale si finantarea din venituri proprii.
"Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2010 a abrogat dispozitiile legale care prevedeau sustinerea bugetara a Academiei Oamenilor de Stiinta, a Academiei de Stiinte Tehnice si a Academiei de Stiinte Medicale. Acest fapt a avut drept consecinta incetarea bugetarii celor trei academii, finantarea acestor institutii asigurandu-se din venituri proprii", se ara¬ta in scrisoarea sefului statului, trimisa Parlamentului pe 28 iunie 2011.
Potrivit cererii de reexaminare, Legea transmisa spre promulgare a aprobat, cu modificari, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2010, iar prin modificarile aduse acestei ordonante au fost introduse prevederi potrivit carora cele trei institutii academice beneficiaza din nou de sus¬tinere financiara de la bugetul de stat.
"Tinand cont de actualul context de politica bugetara si de angajamentele Guvernului asumate in domeniul financiar, in care este necesara restrangerea cheltuielilor, consideram ca o asemenea masura de finantare bugetara genereaza cheltuieli suplimentare pentru bugetul de stat si afecteaza sprijinirea altor activitati educationale a caror singura modalitate de finantare este cea bugetara", se mai arata in cererea de reexaminare a presedintelui Basescu (foto).
Seful statului solicita Parlamentului reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Gu¬vernului nr. 79/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul cercetarii, in sensul aprobarii ordonantei de urgenta fara mo¬di¬fi¬cari, in forma initiala in care aceasta a fost supusa aprobarii parlamentare. Raportul Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Senat, de respingere, a fost adoptat cu 45 de voturi "pentru", o abtinere si 38 de voturi "impotriva". Se¬natul este prima Camera sesizata, decizia urmand a fi luata de Camera Deputatilor.

Opozitia s-a impus la Senat pe toata linia

In afara respingerii acestei reexaminari, Opozitia a reusit miercuri sa se impuna pe tota linia in fata coalitiei. Astfel, prin vot, senatorii au amanat dezbaterile la proiectul Legii asistentei sociale, prioritate a Guvernului, au respins alte doua cereri de reexaminare (ua referitoare la reparatiile morale si materiale pentru fostele cadre militare active indepartate abuziv din armata in perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961, alta referitoare la desfiintarea inspectoratelor pentru calitatea semintelor), dar si doua initiative ale Executivului - un proiect de lege privind modificarea modului de promovare in functia de judecator la ICCJ si o ordonanta de urgenta privind instituirea unor masuri in domeniul gazelor naturale.