Cererea presedintelui de reexaminare a Legii pensiilor a fost respinsa de Senat. A fost respins si raportul cu amendamentele admise, formulate de opozitie.
Cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu, privind Legea sistemului unitar de pensii, desi a fost votata de Coalitia PDL-UDMR-UNPR (57 voturi, fata de cele 49 ale Opozitiei PSD si PNL) nu a intrunit la Senat majoritatea de lege organica, 69 de voturi. Prin urmare, cererea de reexaminare a fost respinsa de Senat si a fost trimisa Camerei Deputatilor, Camera decizionala.
In fapt, cererea presedintelui de reexaminare a Legii pensiilor a inregistrat o remiza: fiind o lege organica avea nevoie de 69 de voturi pentru a fi acceptata. Nu a intrunit decat 57. Comisia Juridica a intocmit un raport de admitere a cererii de reexaminare cu amendamente admise si amendamente respinse. In plen, atat raportul a fost respins, cat si legea.
Opozitia nu a avut suficiente voturi in Senat pentru a fi adoptat raportul comisiei de resort, cu cele aproximativ 100 de amendamente ale PSD si PNL, privind cererea de reexaminare a Legii sistemului unitar de pensii, a declarat, miercuri, liderul senatorilor democrat-liberali, Cristian Radulescu.
Nu noi trebuia sa avem 69 de voturi, ei aveau nevoie de majoritate pentru ca sa-si adopte raportul cu cele 93 de amendamente. (...) Nu exista nicio problema, legea va merge la Camera Deputatilor, a spus el.
Pe de alta parte, liderul senatorilor PNL Puiu Hasoti a declarat in plen ca PDL a cazut intr-o capcana: nu a avut suficiente voturi pentru a aproba cererea de reexaminare, astfel ca varsta de pensionare a femeilor a ramas 65 de ani. Opozitia reusise un amendament de reducere a varstei de pensionare la 60 de ani pentru femei, fata de 63 cat cere presedintele, dar si acesta a fost respins.
Conform Senatorului Radulescu, votul dat privind solicitarea presedintelui a fost unul formal, pentru a finaliza procedura, insa, odata cazut raportul, toata dezbaterea s-a terminat.
Cererea de reexaminare este un deziderat transmis de presedinte. Ca acesta sa fie concretizat intr-un text de lege se intrunesc comisiile si fac unul. Noi, aici, asupra cererii de reexaminare, nu aveam text concret facut de comisii. Nu puteam sa improvizam in plen si sa reluam procedura comisiei si sa zicem ca, totusi, textul va fi urmatorul, a explicat senatorul PDL.
El a adaugat ca procedura privind adoptarea acestei cereri de reexaminare, la Senat, a fost in intregime vicioasa, in sensul ca s-a modificat abordarea constitutionala a unei cereri de reexaminare.
Presedintele a cerut reexaminarea unei singure chestiuni. Or, sa adaugi la treaba asta 90 si ceva de amendamente care modifica structura intregii legi a pensiilor este totalmente neconstitutional, de aceea votul nostru a fost impotriva acestui raport, a explicat liderul senatorilor PDL.
In replica, senatorii opozitiei au invocat precedentul creat de PDL la reexaminarea legii ANI, cand au fost analizate si alte articole ale legii, nu numai cele pentru care legea a fost trimisa la reexaminare.
La Camera Deputatilor, majoritatea PDL-UDMR-UNPR-Minoritati dispune, teoretic, de majoritatea de voturi necesara pentru a impune modificarea dorita in Legea pensiilor.