La 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia adopta Rezolutiunea care confintea unirea tuturor romanilor din Transilvania si Banat cu Romania, creandu-se astfel pentru prima data Ramania, asa cum o cunoastem noi astazi.
1 decembrie este Ziua Nationala a Romaniei, potrivit Constitutieidin 1991, articolul 12, alineatul 2. Aceasta zi a fost adoptata anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgata de presedintele Ion Iliescu si publicata in Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, fiind o sarbatoare publica a Romaniei.

La 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 delegati, si sprijinita de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutiune care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul (cuprins intre raurileMures, Tisa si Dunare) cu Romania.
Ziua de 1 decembrie 1918 marcheaza bilantul luptei romanilor pentru intregire statala, care vine sa incununeze precedentele actiuni ale fratilor din Basarabia (27 martie 1918) si Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918). Poporul roman a valorificat conjunctura internationala creata in urma Primului Razboi Mondial si a stiut sa se afirme in contextul miscarii de eliberare a popoarelor si al victoriei principiului nationalitatilor in Europa.
Rezolutia votata de Marea Adunare Nationala, proclama:
1. Deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile legiuitoare si la guvernarea tarii in proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc.
2. Egala indreptatire si deplina libertate autonoma confesionala pentru toate confesiunile din Stat.
3. Infaptuirea desavarsita a unui regim curat democratic pe toate taramurile vietii publice. Votul obstesc, direct, egal, secret, pe comune, in mod proportional, pentru ambele sexe, in varsta de 21 de ani la reprezentarea in comune, judete ori parlament.
4. Desavarsita libertate de presa, asociere si intrunire, libera propaganda a tuturor gandurilor omenesti.
5. Reforma agrara radicala. Se va face conscrierea tuturor proprietatilor, in special a proprietatilor mari. In baza acestei conscrieri, desfiintand fidei-comisele si in temeiul dreptului de a micsora dupa trebuinta latifundiile, i se va face posibil taranului sa-si creeze o proprietate (arator, pasune, padure) cel putin atat cat o sa poata munci el si familia lui. Principiul conducator al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelarii sociale, pe de alta parte, potentarea productiunii.
6. Muncitorimei industriale i se asigura aceleasi drepturi si avantagii, care sunt legiferate in cele mai avansate state industriale din Apus.
Legea Unirii a fost ratificata prin Decretul-Lege No. 3631 din 11 decembrie 1918 de catre regele Ferdinand I si votata de Adunarea Deputatilor in sedinta din 29 decembrie 1919, in unanimitate.
Rezolutia Unirii e citita de Vasile Goldis la Alba Iulia, 1 decembrie1918: "Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare."
(Sursa: Wikipedia)