Presedintele Traian Basescu a vorbit joi seara, la B1 TV, despre un risc major al revenirii recesiunii in 2012. Seful statului a spus ca isi doreste ca Guvernul sa creeze noi locuri de munca pentru a incerca sa compenseze riscul recesiunii. Basescu a mentionat in acest sens redeschiderea minelor de suprafata.
"Sunt convins ca lucrurile vor merge inainte, cel putin in partea economica. Sentimentul meu este, chiar daca nimeni nu poate previziona, ca 2012... exista un risc major de revenire a recesiunii. Ori ce as vrea eu sa castige Guvernul Romaniei? Sa compenseze riscul de recesiune prin crearea de locuri de munca. Adica sa ne faca cat mai putin dependenti de imprumuturile externe, care au devenit tot mai scumpe datorita situatiei economice globale. Nu datorita Guvernului Romaniei au devenit mai scumpe pentru Romania, ci pentru toata Europa au devenit mai scumpe decat acum un an. Dobanzile cresc datorita increderii generale in guverne ca pot rambursa banii", a spus Traian Basescu.
"De ce sa ne inglodam in datorii cu dobanzi mari, daca avem posibilitatea sa cream locuri de munca aici? Nu numai prin utilizarea banilor europeni, dar mai avem posibilitatea sa redeschidem mine de suprafata", a mai spus seful statului.
Intrebat de ce sustine crearea de locuri de munca tocmai in mine, Traian Basescu a raspuns: "Acum un an erau altele prioritatile. Putem face foarte multe locuri de munca, marea problema este unde trebuie sa investesti ca sa faci locuri de munca. In minerit sunt doar exploatari care au fost oprite. Trebuie redeschise, angajata forta de munca, eventual sprijinite companiile prin Eximbank sa achizitioneze niste utilaje si la anul sa ne gaseasca cu cateva mii de locuri de munca create. Sigur, asa am putea sa spunem sa facem o fabrica de rachete, dar ne-ar trebui sute de miliarde".
"As vrea ca cateva mii de locuri de munca sa fie pregatite anul acesta si la anul sa se poata lucra acolo, pentru ca va fi un an greu", a mai declarat Traian Basescu.