Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a primit, sambata, la Cotroceni, o delegatie de consilieri din Congresul American, coordonati de Ron Asmus, director pentru Europa al “German Marshall Fund“ (GMF).
In declaratia facuta la finalul intalnirii, Basescu a spus ca, in momentul de fata, “datorita evolutiilor spre est ale Uniunii Europene si NATO, Marea Neagra a devenit un punct de extrema importanta strategica, ce iradiaza catre Orientul Mijlociu, catre spatiul ex-sovietic si catre Rusia, catre Uniunea Europeana, cu efecte, de asemenea, pentru statele NATO“. In acest context, a afirmat seful statului, “Romania este hotarata sa-si asume un rol important in rezolvarea problemelor din regiunea Marii Negre, alaturi de UE, de NATO si de tarile vecine Marii Negre“. Basescu a criticat modul in care a actionat diplomatia romaneasca in timpul guvernarii trecute fiindca, “datorita modului in care s-a facut politica externa, Romania a ratat ocazia de a fi un factor de influenta atat in zona fostei Iugoslavii, cat si in spatiul ex-sovietic“.
“Trebuie sa dam politicii externe romanesti valente pe care le poate dobandi si sa consacram Romaniei un rol in stabilitatea regionala, rol pe care Romania poate sa-l joace si are obligatia sa-l joace in interes national si in interesul aliatilor nostri“, a conchis seful statului.