Lumea administrativa doljeana e in asteptare. De la prefectul Nicolae Giugea si pana la directorii institutiilor publice sprijiniti pentru numire de PD, toata lumea urmareste miscarile politicienilor de la centru si inspre ce parte ar putea bate vantul schimbarii. Intre timp, posturile sunt impartite sau adjudecate deja de zvonistica locala, iar democratii spun ca nu pleaca decat daca sunt dati afara.
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe stirile care anuntau scoaterea de la guvernare a democratilor, ca zvonurile privind impartirea posturilor detinute in Dolj de PD au si inceput sa apara. Primul la bursa zvonurilor este postul prefectului Nicolae Giugea, functie dorita fatis de unul dintre liderii locali ai liberalilor, fostul subprefect Ion Groza. Acesta a declarat chiar in public faptul ca si-ar dori sa mai fie inalt functionar public fie si pentru a rezolva cateva probleme tratate, in opinia lui Groza, necorespunzator de actualul prefect. Alte informatii, furnizate de deputatul PLD Horatiu Buzatu, dau ca sigura oferirea celui mai inalt post administrativ din Dolj PSD-ului, care ar fi negociat in total cinci posturi de prefecti cu PNL. Nicolae Giugea a declarat ieri ca este pregatit sa plece daca prestatia sa in calitate de prefect de Dolj nu va primi un calificativ bun. "Eu zic ca mi-am facut datoria si mi-am indeplinit atributiile. Oricum, am unde sa ma intorc, in caz ca se hotaraste altceva. E adevarat ca, deocamdata, nu am primit raportul de evaluare si nu stiu de ce se intarzie. Pana in acest moment nu a fost nici o solicitare pentru demisia mea, nici din partea PD, si oricum nu cred ca se poate intreprinde o astfel de decizie atata timp cat eu mi-am dat demisia din partid", a spus Giugea, care a adaugat ca nu are in acest moment nici un fel de apasare privind parasirea postului. Cat despre cei care si-ar dori sa-i ia locul in fotoliul din prefectura, Giugea a precizat ca oricine e liber sa aspire la functie. "Traim intr-o tara democratica si fiecare are dreptul sa aspire la mai mult. Totusi, trebuie sa spun ca suntem la aproape 99% cu retrocedarile, iar la irigatii am obtinut fonduri pentru Sadova - Corabia, dar poate este o greseala a mea ca nu am facut cunoscute aceste lucruri pentru ca oamenii sa afle", a spus Giugea.
Directorii democrati, sfatuiti sa nu-si dea demisia
Alte posturi impartite de zvonistica sunt cele ale directorilor institutiilor publice doljene promovati de PD. In timp ce oferirea unor posturi a ramas inca la nivel de barfa, ministrul pentru relatia cu parlamentul, deputatul Mihai Voicu, a declarat ca toti directorii care nu sunt functionari publici ar trebui sa inceapa sa-si faca bagajele, iar functionarii ar trebui sa fie ascultatori daca vor sa-si pastreze functiile. Afirmatiile deputatului liberal de Dolj nu le-au picat tocmai bine democratilor din Dolj, care au replicat imediat. "N-o sa-si dea nici un director demisia, indiferent ce se intampla la nivel central. Oamenii acestia au dat concursuri, iar daca vor spune ca n-au fost concursuri in regula, ar face mai bine sa se uite la directorii lor", a spus consilierul judetean Gelu Visan.
Oprea: "Directorii sa stea cu bagajele facute"
Ca liberalii au pus gand rau directorilor democrati, functionari publici sau nu, a afirmat ieri si senatorul Mario Oprea, presedintele PNL Dolj, care a precizat ca e normal ca, atunci cand intervin schimbari la centru, sa fie adusi oameni noi, care sa le puna in aplicare. Potrivit senatorului, comportamentul directorilor trebuie sa se reflecte in cel al prefectului, care, altminteri, poate primi un calificativ nefavorabil. "E foarte important sa mentionam faptul ca daca un director de institutie doreste sa puna in aplicare altceva decat programul de guvernare promovat de actualul guvern e mai bine sa-si dea demisia. Acelasi lucru este valabil si pentru prefecti, pentru ca si acestia primesc calificative pentru activitatea prestata. Cred ca, indiferent de situatie, acesti directori trebuie sa fie cu bagajele facute pentru ca totul depinde de strategia de la centru. Atunci cand se schimba strategia, se schimba si oamenii", a spus senatorul Oprea.
Ersilia Oprescu, viitor inspector la bursa zvonurilor
O parte din zvonurile care circula despre inlocuirea directorilor numiti de PD au ajuns si la urechile acestora. In timp ce unii directori declara ca nu ii intereseaza aspectul demiterii fie pentru ca sunt functionari publici, fie pentru ca locul nu e batut in cuie, altii spun ca asteapta sa vada care va fi urmatoarea miscare la centru. Cel mai des in ultima vreme a circulat zvonul potrivit caruia postul de inspector scolar general este vizat de sotia liberalului Ruslan Oprescu, actuala sefa a Casei Corpului Didactic, Ersilia Oprescu. Ba mai mult, nu se stie pe cei cai, a aparut informatia conform careia inspectorul general Diana Busoi si-ar fi dat chiar demisia, pentru a face loc altcuiva. "La urechile mele nu a ajuns nici un fel de informatie de genul acesta. Nu stiu de unde a aparut zvonul ca mi-as fi dat demisia, dar pana una-alta sunt la serviciu. Pe postul acesta s-au batut mai multe persoane inca de la numirea mea, asa ca nu e nici o noutate", a spus Diana Busoi. Alti directori sunt hotarati sa nu lase lucrurile asa, in cazul in care vor fi demisi. "Se pare ca eu sunt latura fericita, cel putin pe moment, pentru ca sunt functionar public. Dar cine stie mai tarziu, cand o sa-mi doresc eu sa plec si n-o sa ma mai lase ei. Nu ma tem de nimic. Mai am colegi care zic ca e perfect asa, ca isi vor lua concediu, dupa care vor da in judecata ministerul si vor castiga. Mai avem noi un caz asa, un director adjunct de la noi a dat in judecata ministerul, a castigat si acum se intoarce la serviciu si ii dau si salariul pe perioada asta", a spus directorul Directiei Agricole, Cornel Popa. In Dolj, aproximativ 13 directori de institutii publice au fost numiti la propunerea PD.