Guvernul turkmen a decretat sapte zile de doliu national, incepand de ieri, in urma decesului presedintelui Saparmurat Niazov, care va fi inmormantat, duminica, la Kipceak, in apropiere de Capitala, intr-un mausoleu construit de grupul francez pentru lucrari publice Bouygues.
Trupul neinsufletit al sefului statului, decedat, in noaptea de miercuri spre joi, ca urmare a unui infarct, potrivit autoritatilor turkmene, va fi depus, duminica, la Palatul prezidential din Asgabat, pentru ultimul omagiu, care va incepe de la locala 09:00 (06:00, ora Romaniei), a anuntat televiziunea de stat. Cortegiul se va indrepta apoi spre satul sau natal, Kipceak, aflat la aproximativ 15 kilometri de Capitala. Trupul neinsufletit al lui Niazov va fi depus in mausoleul familial, aflat la aproximativ zece metri de cea mai importanta moschee din Asia Centrala, construita tot de firma Bouygues, pentru suma de 100 de milioane de dolari.
El va fi inmormantat langa tatal sau, cei doi frati si ramasitele pamantesti ale mamei sale, moarta in timpul unui cutremur.
Presedintele turkmen inaugurase in octombrie 2004 impunatoarea moschee, comandata firmei Bouygues Construction, unul dintre cei mai importanti investitori straini din Turkmenistan, si care poate adaposti o mie de persoane si dispune de minarete care ajung pana la 90 de metri inaltime.
Consiliul de Securitate al tarii s-a reunit joi in sesiune extraordinara, pentru a purta discutii pe tema "stabilitatii" si "ordinii publice" din aceasta tara.
La cateva ore dupa anuntarea oficiala a decesului lui Niazov, strazile din Capitala erau linistite, nefiind semnalata nicio adunare spontana. Vice- premierul turkmen Gurbanguli Berdimuhammedov va fi cel care va asigura presedintia interimara a Turkmenistanului, dupa moartea lui Niazov, potrivit unui comunicat oficial publicat joi.
Liderul turkmen Saparmurat Niazov, care a decedat ieri, s-a aflat timp de peste 20 de ani la conducerea statului din Asia Centrala, avand un dezvoltat cult al personalitatii. Niazov, in varsta de 66 de ani, al carui stat se afla pe locul al cincilea in lume in ce priveste rezervele de gaz natural, a eliminat alegerile, proclamandu-se presedinte pe viata si acordandu-si numele de "Turkmenbasi", sau seful turkmenilor. El a denumit luna ianuarie dupa numele sau, iar aprilie dupa cel al mamei sale, si a interzis baletul, dintii de aur si muzica inregistrata. O planeta din constelatia Taur, o rasa de cai, cel mai mare canal din lume, vapoare si copii au fost de asemenea denumite dupa Turkmenbasi. Fata sa plina si parul brunet pieptanat in stilul lui Elvis pot fi remarcate pe etichetele sticlelor de votca si coniac, ceai si mancare.