Autoritatile locale din Karbala au inceput, sambata, sa blocheze accesul catre orasul siit sfant Karbala inainte de inceperea ceremoniilor prilejuite de sarbatoarea Ashoura, care vor atinge maine punctul culminant.
Ashura reprezinta comemorarea mortii lui Hussein, cel de al treilea imam siit, ucis in anul 680 si inmormantat in acest oras.
"Fortele de ordine au primit ordin sa interzica total circulatia automobilelor care vin din provinciile vecine", a declarat Akil al-Khazaali, guvernatorul provinciei Karbala.
"Trei cordoane de securitate au fost instalate in jurul orasului situat la 110 kilometri distanta de Bagdad, in timp ce mai multi politisti au fost mobilizati pentru a preveni accesul in regiunile invecinate", a adaugat guvernatorul. Obiectivul este de a impiedica infiltrarea teroristilor", a explicat el.
Potrivit oficialului, circa 10.000 de politisti si militari irakieni, sositi din provinciile invecinate, fac parte din dispozitivul de securitate instalat pentru a dejuca eventuale atacuri teroriste impotriva pelerinilor siiti.
Fortele de securitate irakiene patruleaza de-a lungul arterei rutiere care face legatura dintre Bagdad si orasul sfant Karbala si care traverseaza "triunghiul mortii" sunnit, situat la sud de capitala irakiana.
Posturi de securitate au fost instalate la fiecare 100 de metri pentru a asigura protectia miilor de pelerini care au inceput sa soseasca la Karbala inca de sambata.
Un politist aflat la post in orasul Iskandariyah, la 60 de kilometri sud de Bagdad, a declarat ca a fost trimis de o saptamana pentru a asigura securitatea pelerinilor in acest sector periculos care este deseori teatrul unor atacuri antisiite.
"Postul este pazit 24 de ore din 24", a declarat politistul.
Masurile de securitate au fost de asemenea intensificate dupa un atac de amploare comis in urma cu o saptamana impotriva unor militari americani care se aflau in sediul unor institutii din aceasta provincie.
Atacul s-a soldat cu moartea a cinci militari. Patru dintre acestia au fost initial capturati si ucisi ulterior.
"Acest atac elaborat a obligat fortele de securitate la vigilenta sporita si la aplicarea cu rigoare a consemnelor primite. Toata lumea, inclusiv personalitatile si diplomatii, va fi perchezitionata. Nici macar masinile de politie nu vor fi scutite" de controale, a spus guvernatorul.
Un corespondent AFP a observat masini ale politiei care veneau dinspre Bagdad in timp ce erau oprite si perchezitionate la punctele de control.
"Nicio masina a politiei nu va fi autorizata sa patrunda in perimetrul de securitate de la Karbala daca nu detine un ordin de misiune care sa fie aprobat de Guvern", a spus Akil al-Khazaali.
Autovehiculele guvernului, care au autorizatie de circulatie, trebuie sa afiseze pe parbrizul un autocolant special, furnizat de autoritati.
Sambata, pelerinii care veneau pe jos catre Karbala, erau inca putin numerosi, majoritatea incepand sa soseasca abia ieri.