Secuii il invita pe presedintele Traian Basescu sa le faca o vizita, pentru a-l convinge sa-si schimbe opinia fata de autonomia pe care ei o vor. Uniunea Civica Maghiara, care a lansat aceasta invitatie, forteaza astfel adoptarea Statutului minoritatilor macar in forma dorita de UDMR.
Dezbaterile in comisii a Statutului minoritatilor nationale decurg extrem de anevoios. Ieri, deputatii din Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati au amanat discutiile pe marginea acestuia din lipsa de cvorum, in sala de sedinte fiind prezenti doar trei parlamentari din totalul de 14 membri, cat are comisia: cate unul de la UDMR, PNL si grupul minoritatilor nationale. Nu este deloc surprinzator ca reprezentantii PD au absentat, cunoscuta fiind pozitia democratilor fata de acest proiect de act normativ.
In schimb, membrii Comisiei pentru Integrarea europeana din Camera au cazut de acord cu delegatia Comisiei pentru afaceri europene a Adunarii ungare, aflata in vizita in tara noastra, ca problema Statutului minoritatilor sa fie transata la nivel de partide, si nu direct la Bruxelles. Presedintele comisiei, Viorel Hrebenciuc, a declarat ca reprezentantii partidelor ungare in Parlamentul Europei „au o serie de amendamente vizavi de Legea statutului minoritatilor“ si ca „ar fi corect“ ca aceste lucruri sa se discute intre patru ochi. Hrebenciuc a spus ca parlamentarii ungari „nu si-au permis“ sa critice felul in care se discuta Statutul in Romania. „Eu am ridicat aceasta problema, deoarece faptul ca reprezentantii partidelor din Ungaria internationalizeaza problema la Bruxelles nu e in masura sa aduca un plus pentru Romania in raportul din martie-aprilie“, a explicat liderul deputatilor PSD.

Secuii nu se lasa

In teritoriu, problema autonomiei etnice este insa vazuta altfel decat la Bucuresti. Motiv pentru care conducerea filialei Covasna a Uniunii Civice Maghiare (UCM) il invita pe presedintele Traian Basescu sa viziteze ¥inutul Secuiesc, pentru a vedea „care este situatia reala in aceasta zona“.
Presedintele UCM Covasna, Gazda Zoltan, a declarat ieri pentru Mediafax ca, „din cauza Carpatilor, domnul Basescu nu vede din Bucuresti ¥inutul Secuiesc“. „Din acest motiv, ii propun sa vina aici si sa stea de vorba cu locuitorii zonei, cu reprezentantii societatii civile“, a adaugat Gazda.
Potrivit acestuia, UCM nu doreste micsorarea hotarelor Romaniei, ci doar autonomia maghiarilor din Transilvania, autonomia teritoriala a maghiarilor din ¥inutul Secuiesc. „Cu aceasta lupta a noastra nu dorim sa dam apa la moara asociatiilor, partidelor romanesti extremiste. Pentru a obtine ceea ce dorim ne vom baza, in afara de democratia minima din Romania, si pe sprijinul forurilor europene“, a afirmat liderul UCM Covasna.
El a facut referire la declaratia de la Pristina a lui Javier Solana, care a spus ca in Europa exista loc si pentru noi state, daca acestea respecta valorile europene.
„UCM subliniaza ca nu doreste infiintarea unui stat pe teritoriul Transilvaniei, care ar fi tolerat si de UE, ci vrea doar sa castige autonomia teritoriala in interiorul Romaniei“, a precizat Gazda, potrivit caruia aceasta solicitare este intarita de afirmatiile lui Traian Basescu privind autonomia regiunii Kosovo.

FOTO: Liderul UDMR, Markó Béla, nu este singurul care ii cere presedintelui Traian Basescu autonomie pentru etnicii maghiari