Aproximativ 99 la suta dintre locuitorii din Harghita care si-au exprimat votul in cadrul referendumului intern, neoficial, initiat de Consi-liul National Secuiesc (CNS), organizatie condusa de Csapo Joszef, s-au pronuntat in favoarea autonomiei teritoriale a ¥inutului Secuiesc.
Referendumul pentru autonomia teritoriala a ¥inutului Secu-iesc a fost organizat in perioada 16-23 decembrie in trei localitati din judetul Harghita, respectiv la Odorheiu Secuiesc, Mugeni si Ciumani. Rezultatele finale au fost date publicitatii ieri si, conform reprezentantului conducerii CNS pe probleme de comunicare, Ferencz Csaba, peste 99% dintre votanti au optat pentru autodeterminare.
Potrivit sursei citate, din cele 34.590 de persoane cu drept de vot din cele trei localitati harghitene 22.061 si-au exprimat opinia in timpul referendumului, ceea ce reprezinta 63,78%. Dintre acestea, 21.870 au raspuns afirmativ la intrebarea: "Dumneavoastra, ca locuitor al localitatii... doriti ca ¥inutul Secuiesc sa primeasca statut autonom si aceasta localitate sa faca parte integranta din acest ¥inut?" si doar 120 de persoane au raspuns negativ.
Conform rezultatelor finale, la Odorheiu Secuiesc au votat 62,8% dintre persoanele cu drept de vot, respectiv 18.985 de alegatori, dintre care 99,4% au spus "da" pentru autonomia teritoriala, iar 113 au raspuns negativ. La Ciumani, au votat 2.487 de persoane (67,47%) din cele 3.700 cu drept de vot, 99,48% fiind pentru obtinerea autonomiei tinutului Secuiesc, cinci persoane "impotriva", iar opt voturi fiind considerate nule.in comuna Mugeni s-a inregistrat cea mai mare participare la vot, respectiv 89,2% din totalul celor 660 de alegatori, 98,13% dintre acestia pronuntandu-se in favoarea autonomiei.
Ferencz Csaba a spus ca toate cheltuielile necesare organizarii referendumului au fost suportate din donatii ale persoanelor fizice, juridice, precum si ale organizatiilor civile si ca scopul acestuia a fost de a afla opinia locuitorilor, fie ei maghiari sau romani din tinutul Secuiesc, fata de dreptul la autodeterminare. "Rezultatele finale le vom trimite la Bucuresti si la forurile internationale si, daca Guvernul ia o decizie pentru schimbarea legii, atunci vom organiza si un referendum legal", a adaugat repre-zentantul CNS.