Presedintele interimar al Consiliul National Secuiesc, Fodor Imre, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca in perioada februarie-martie vor avea loc noi referendumuri pe tema autonomiei ¥inutului Secuiesc.
In Scaunul Secuiesc Mures sunt programate astfel de referendumuri la Sovata si in minimum sase alte localitati. Liderii CNS au sustinut ca referendumurile vor fi organizate de catre localnici, ei fiind doar anuntati, astfel incat nu se poate cunoaste cu exactitate in ce localitati se vor desfasura acestea. "Se doreste ca referendumurile sa aiba loc in perioada februarie-martie si se urmareste organizarea actiunii in cat mai multe localitati. Sunt 700.000 de electori in ¥inutul Secuiesc. Daca 400.000 participa la vot, rezultatul e ideal", a declarat presedintele CNS.
Potrivit acestuia, pana in prezent au fost consultati 10 la suta din locuitorii secuimii, pronuntandu-se pentru infiintarea unei regiuni autonome care sa cuprinda judetele Harghita, Covasna si o parte din Mures 99,52 la suta dintre participanti. "CNS este de parere ca ar fi bine sa sprijinim un candidat independent, separat de listele UDMR, despre care sa stim sigur ca va reprezenta problemele de autonomie intr-un mod eficient", a declarat Imre. Printre calitatile pe care candidatul sprijinit de CNS ar trebui sa le aiba, Fodor a mentionat experienta politica, cunoasterea mai multor limbi de circulatie internationala si capacitatea de a face lobby pentru obtinerea autonomiei ¥inutului Secuiesc. (D.N.)