Organizarea si functionarea celor 170 de sectii de votare din afara tarii pentru alegerile europene din 13 mai vor costa, conform estimarilor, circa 205.000 de euro, bani care vor fi alocati ministerelor din fondul de rezerva al Guvernului, a anuntat, ieri, Corina Vintan. Ea a precizat ca reprezentantele diplomatice ale Romaniei au estimat, pe baza datelor statistice de la alegerile din 2000 si 2004, ca circa 147.000 de romani se vor prezenta la urne in sectiile de votare care vor fi organizate in afara tarii.
Prin urmare vor fi organizate 170 de sectii de votare in intreaga lume, iar lista a fost transmisa Prefecturii Bucuresti, intrucat aceste sectii fac parte integranta din lista celor de la Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti, a adaugat Vintan.
Astfel, in tarile in care comunitatile de romani sunt importante, vor fi organizate mai multe sectii de votare. Spre exemplu, in Spania, unde reprezentantii diplomatici se asteapta ca numarul votantilor romani sa fie de circa 10.000, vor fi sectii la Madrid (doua), Barcelona, Sevilla, Valencia, Castellón, Alcazar de San Juan, Alcalá de Henares, Coslada, Almería, Zaragoza si Alicante. In Italia, unde sunt asteptati la urne circa 15.000 de romani, vor fi sectii de votare la Roma, Bari, Genova, Florenta, Treviso-Asolo, Torino si Milano. Sectii numeroase sunt prevazute si pentru Statele Unite, la Washington, Chicago, Los Angeles, New York, Detroit, Cleveland, Hollywood, Portland, Atlanta, Boston, San Francisco, Philadelphia, Houston, Dallas, Bridgeport, Minneapolis, Indiana, Norfolk, Las Vegas, salt Lake City, Seattle si Phoenix. Sectiile vor functiona in cadrul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei, dar, in caz de solicitari semnificative, vor fi organizate puncte de votare si in consulate onorifice. Cu acordul autoritatilor locale, se pot organiza astfel de sectii de votare si in alte localitati unde comunitatea romaneasca este reprezentata.
MAE va transmite buletinele de vot si brosurile de informare prin curier diplomatic, catre ambasade, iar acestea vor fi preluate pe semnatura de seful fiecarei sectii de votare. Numarul buletinelor de vot va fi acoperitor, pentru a nu exista probleme la sectiile de votare.
De asemenea, MAE poate propune Biroului Electoral Central acreditarea de observatori si ziaristi straini, "dupa verificarea bonitatii acestora", a adaugat Vintan, insa MAE si misiunile Romaniei in strainatate nu vor fi implicate in campania electorala, ci vor contribui doar la campania de informare privind alegerile europarlamentare, prin preluarea brosurilor informative si facilitarea distribuirii lor in cadrul comunitatilor romanesti. La sectiile de votare din strainatate, partidele si aliantele politice si electorale pot desemna cate un reprezentant, fara implicarea MAE.