Presedintele avea obligatia sa prezinte Parlamentului, in sase luni de la investire, Strategia Nationala de Aparare, insa a preferat sa se lanseaza in constructii legislative “fara relevanta“, a declarat ieri Ion Stan, secretarul Comisiei SRI.
El s-a referit la prevederile Legii din 2004 privind planificarea apararii si a precizat ca, in acel document, seful statului urma sa prezinte definirea intereselor nationale de securitate, evaluarea mediului international de securitate, identificarea riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatilor la adresa sigurantei nationale, pre-cum si directiile de actiune pentru asigurarea sigurantei nationale a tarii in cadrul aliantei nord-atlantice.
De asemenea, si Guvernul trebuie sa elaboreze Cartea Alba a Apararii Nationale, sa o avizeze la nivel de CSAT si apoi sa o depuna la Parlament in termen de 6 luni de la acordarea increderii de catre Parlament, a aratat Ion Stan, constatand ca acestea erau etapele care trebuie sa preceada orice constructie legislativa legata de domeniul securitatii nationale. (A.M.)