Conducerea Directiei de Cultura Vrancea sustine ca de la Mausoleul Marasti au fost furate si osemintele generalului Arthur Vaitoianu, declaratia venind la cateva zile dupa ce Directia a cerut Parchetului sa verifice daca osemintele maresalului Alexandru Averescu se mai afla in cripta de la Marasti.
Seful Directei pentru Cultura Vrancea, Paraschiv Usturoiu, a declarat, ieri, ca disparitia osemintelor generalului Vaitoianu a fost constatata la sfarsitul saptamanii trecute, cand reprezentanti ai Directiei si cativa ziaristi au mers la Marasti.
"Am fost la fata locului sa vedem daca mai sunt ramasitele. Ne-am uitat printr-un orificiu si nu mai erau. Cel care putea sa ne ofere mai multe date, administratorul Tanasache Tecuceanu, a disparut", a afirmat Usturoiu. El crede ca cele doua sicrie, al maresalului Alexandru Averescu si al generalului Arthur Vaitoianu, au fost luate pentru bastonul de maresal al lui Averescu si pentru sabia si decoratiile cu care se presupune ca cei doi au fost inmormantati, conform practicilor din acele vremuri. "Am discutat cu mai multi localnici care sustin ca in 1979 un grup de militari a venit si a ridicat cele doua sicrie. Unul din motivele pentru care ar fi putut fi mutate cele doua sicrie este de a pune mana pe bastonul de maresal, pe sabia de general si decoratiile cu care se presupune ca au fost inmormantati cei doi militari. Noi ne-am facut datoria, asteptam acum ca Politia si Parchetul sa cerceteze cazul", a spus, ieri, directorul Directiei pentru Cultura Vrancea. Conducerea Directiei de Cultura Vrancea a cerut, joia trecuta, Parchetului Tribunalului Vrancea sa verifice daca osemintele maresalului Alexandru Averescu se mai afla in cripta de la Mausoleul Eroilor din Marasti, existand suspiciuni ca ramasitele pamantesti ale acestuia ar fi fost luate de un grup de militari in 1979.
Paraschiv Usturoiu, seful Directiei de Cultura Vrancea, a precizat ca a facut sesizarea in baza unor declaratii ale unor oameni din localitatea Campuri, dar si ale fostului administrator al mausoleului, Tanasache Tecuceanu. Acesta din urma sustine ca osemintele maresalului Averescu au fost ridicate in 1979 de "o trupa de soldati condusa de doi ofiteri", la ordinele lui Nicolae Ceausescu. Paraschiv Usturoiu a spus ca a informat conducerea Ministerului Culturii si Cultelor despre aceasta situatie, iar conducerea ministerului i-a cerut sa sesizeze Parchetul.
Maresalul Alexandru Averescu a condus Armata Romana in lupta de pe frontul Marasti - Marasesti - Oituz, declansata la 11 iulie 1917. Sub conducerea sa, Armata Romana a reusit sa distruga frontul german. La 26 ianuarie 1918, generalul Averescu este insarcinat de regele Ferdinand I cu formarea unui nou guvern. Maresalul Alexandru Averescu se stinge din viata in Bucuresti, la 2 octombrie 1938, la varsta de 79 de ani. El a fost inmormantat in cripta construita pe locul unde a spart frontul german la Marasti, in mausoleul din aceasta localitate.
Generalul Arthur Vaitoianu a fost ministru de razboi si cel care a initiat si a strans fonduri pentru construirea celor patru mausolee - Marasesti, Marasti, Soveja si Oituz, in memoria soldatilor care au murit pe campul de lupta Marasti-Marasesti-Oituz, in timpul Primului Razboi Mondial. Voiteanu a cerut si el sa fie inmormantat la Mausoleul de la Marasti. Tot aici au fost inmormantati si generalii Alexandru Margineanu si Nicolae Arghirescu.